Mefistos Bröder Le Slip Shylock Paria Payback
Och så min egen musik ...

Lantmännen
1987, 1989 - 93

Till registret
Tillbaks till 1990 Tillbaks till 1991 Tillbaks till 1992 Tillbaks till 1993

 Flaskpost - Boken om allt - En hemsida av och om Peter Oltersdorf

  Lantmännen

  • Flemming - Gitarr, sång (till hösten/vintern 90?)
  • Nicke - Bas
  • Patrik - Trummor
  • Jag - Gitarr, sång

   Gröna länkar Låttitel (mp3) tar dig till musiken

Lantmännen 1
1986 var en brytpunkt. Min flickvän (eller snarare exflickvän) A hade åkt till Milano, det hände inte särskilt mycket roligt längre i bekantskapskretsen, musiken tycktes bara bli sämre, Palme var skjuten - och det var ett annat Sverige som kom efter detta nationella trauma. Det kändes på många sätt som om en tid var över.

Under våren 86 så hade jag sökt in på ett antal folkhögskolor och slutligen bestämt mig för Gripsholms folkhögskola i Mariefred till hösten. Redan efter en ganska kort tid på skolan så uppstod ett kärngäng av festprissar på skolan, som gärna och ofta hemsökte Mariefreds fåtaliga krogar. Det var under en av de många kvällarna på Källaren - bakfickan till Gripsholms värdshus - tillsammans med de andra festprissarna på skolan som jag stötte ihop med Patrik. Det skedde under början av vårterminen 87 och det var ett mycket märkligt möte. Jag kunde ha svurit på att jag hade sett honom förut någonstans. Jag fick för mig att jag kunde ha träffat honom i Bro av alla ställen, men det stämde inte. Jag hade aldrig träffat honom innan.

Vi kom att snacka och på det ena eller andra sättet framkom det att Patrik lirade trummor i ett band tillsammans med två andra killar, varav åtminstone den ena, eller möjligen båda, för tillfället jobbade tillsammans med Patrik på en såg någonstans i närheten av Åkers Styckebruk. Vi bestämde att jag skulle komma med och provspela. Replokalen låg i en liten stuga på Hedlandet en bit ifrån Mariefred (inte så långt ifrån Jan Myrdals dåvarande hem). Stugan tillhörde familjen till en av medlemmarna i Mariefreds (andra!) storheter Double Action Policemen.

Källaren, Mariefred 1986 Grabbarna i bandet verkade tycka att mitt gitarrspel var helt okej, möjligen var den andre gitarristen, Flemming - som också var låtskrivaren i gänget - något tveksam. Men Patrik samt basisten Nicke var nöjda, så jag kom med. Delvis på min inrådan repade vi in en del rockcovers av går-hem-i-stugorna-typ; Status Quo, ZZ-top och liknande. Den tidiga repertoaren bestod annars mest av Flemmings låtar, som jag i några fall arrade om en smula.

Liksom för andra band så var det ett smärre helvete för oss att komma på ett passande bandnamn. Efter en del spånande, där Flemming konstaterade att våra covers var musik för morgondagens pensionärer, samt att vi spelade musik för bönder, så stod namnet plötsligt i eldskrift på himlen: "LANTMÄNNEN". I mitt minne kläcktes namnet av Flemming, men jag har för mig att även Patrik tagit åt sig äran för detta. Osvuret är bäst.
Källaren, Mariefred 1986 KKällaren, Mariefred 1986
Jag är osäker på vilken som var vår första spelning, den vi hade på folkhögskolan där jag gick, eller den första av de vi kom att ha på Källaren, men jag tror att det var den sistnämnda. Det var en totalt röjig spelning om än inte något skönlir. (Bilderna nedan och ovan härstammar MÖJLIGEN ifrån den spelningen.) Efter spelningen skrek Patrik ut sin triumf. Han hade fått visa Mariefred vad han var kapabel till! En av killarna i min klass kom fram efteråt och erkände att han kommit dit i förvissningen om att han skulle få garva lite, men fick istället erkänna att han hade sett ett riktigt bra rockband.

En annan spelning värd att nämna (även om jag är osäker på ifall den ägde rum under vår första vända) var när vi spelade på en biker-träff i Gnesta. Jag vill minnas att det var Flemming som ordnat den. Spelningen som sådan var rätt medioker för vår del. Det jag istället kommer ihåg bäst var publiken. De som tillhörde klubben föreföll normala, med bikermått mätt, men det kom också dit en del lirare ifrån andra gäng, som jag inte skulle ha velat träffa ensam en mörk kväll - om man säger så. Inte för att det hände något, men det var jävligt skönt att packa grejorna och komma därifrån.
Källaren, Mariefred 1986 Källaren, Mariefred 1986
Rockbandstävling i Åker 1987
The Caps!
En minnesvärd spelning var Rockbandstävlingen i Åker. (Ingen med lokal anknytning orkar rabbla hela namnet, Åkers styckebruk.) Vi var det enda Mariefredsbandet och vi spelade poprock med svenska texter, medan alla de andra banden var lokala hårdrocksband ifrån orten. Gissa hur det gick!
Källaren, Mariefred 1986

Vi försökte trots konkurrenssituationen med ett storstilat publikfrieri: Nicke och Flemming hade vid ett tidigare tillfälle åkt till Lantmännens kontor i Strängnäs för att få dem att sponsra oss - eftersom vi ju OCKSÅ hette Lantmännen! De undrade väl antagligen vad det var för dårar som hade dykt upp.

Några stålar blev det inte av detta skamlösa tiggeri. Istället fick vi ett helt gäng grönvita bondkepsar med grön genomskinlig skärm som det stod Lantmännen på! I ett desperat försök att förmå Åkers lokala hårdrockare till att rösta på ett okänt Mariefredsband kastades kepsarna ut till publiken. Det hjälpte föga. Men vi fick åtminstone uppleva nöjet att se delar av Åkers hårdrockande ungdom gå runt i lokalen iförda Lantmännenkepsar - förutom de som hade så låg panna att kepsen föll av!

Röstsedel, rockbandstävling 87
Detta fanns i mittuppslaget till det lilla häfte som delades ut under rockbandstävlingen 87, där man kunde rösta på Lantmännen, Tsay Way, Malmsteèn(?) och Panterella.

Nicke hade på något sätt anknytning till Strängnästidningen, oklart hur. Detta gjorde att vi hamnade i lokalpressen ett par gånger. Första gången vi figurerade där var i en "nytt lokalt rockband"-artikel, av den typ som genom vänskapskorruption brukar leta sig in på annars omutliga redaktioner.
Lite vänskapskorruption ...
Lantmännen, mark I - i en artikel av en typ vi sett förr... (något kortad/beskuren)

Det finns saker man borde ha gett fan i att ställa upp på av alla möjliga skäl. Vem den skyldige var till att Lantmännen medverkade i ett sambatåg för småbarn genom Mariefred har jag förträngt, men det var en mycket jobbig och pinsam upplevelse. Vi stod där som idioter med några maracas, koklockor och en hel del annat skrammel alltmedan regnet tilltog, omringade av en liten flock utklädda ungar och deras dagisfröknar, som var fulla av förväntan om att vi skulle vara roliga och spontana lekfarbröder. - Det var vi inte. Vilset stod vi där och skramlade lite i den osvängigaste sambatakt som någonsin frambringats av människor, alltmedan barnen och deras fröknar blev allt längre i ansiktet. Flemming väste något i stil med: "Herregud, ta mig härifrån!" På något sätt lyckades vi mumla fram några ursäkter och sedan försvinna blixtsnabbt ifrån platsen.

Herregud! Ta mig härifrån!
    Rädda barnen...

Alla spelningar under Lantmännens första vända var inte helt lyckade. Vi var exempelvis bokade för en stor spelning, under kvällen efter det pinsamma "sambatåget". Liksom denna styggelse så hade även konserten arrangerats av IFK Mariefred. Där skulle bland annat House of Anderson spela (det nya bandet för Janne Andersson ifrån JAPOP). Eftersom disciplin under repning och spelning aldrig var vår starka sida så kunde det hända, eller rättare sagt hände det ganska ofta, att vi festade till redan innan. Jag var absolut dyngrak under konserten! Jag vankade runt på scenen, spelade slide med ett mikrofonstativ på gitarren så att det blev repor och glömde väl ungefär hälften av texterna. Jag brukar kunna lira även efter några järn, men vi har alla en gräns... Dessvärre så finns detta något "ofokuserade" framträdande inspelat på en video av basisten Nickes familj - förhoppningsvis försvunnen i någon låda på en dammig vind eller i ett mögligt källarkontor.

Too drunk to ...
Fyllespelning.


Ur "Backstage" nr 14, 1992 Ur "Musikermagasinet" nr 3, 1992 Ur "Backstage" nr 15, 1992 Ur "Musikermagasinet" nr 10, 1992
Utöver denna tveksamma "rockvideo" så gjordes det ganska tidigt i Lantmännens historia också en demoinspelning med två låtar, dels av låten Du såg honom aldrig som jag tidigare hade spelat med Paria och innan dess med Le Slip - nu i lätt ändrat arrangemang, dels av Flemmings låt Parasit - som inte är med här eftersom jag inte är låtens upphovsman. Varför denna första studioinspelning aldrig blev föremål för något utskick begriper jag inte. Jag antar att vi på något vis var så överväldigade av att få komma in i en riktig studio att vi liksom bara glömde bort att göra något vettigt av den.

Lantmännen 2
Det står rätt mycket om Lantmännens senare historia i själva memoardelen av den här hemsidan/boken, så jag tänkte hålla fortsättningen av berättelsen ganska kort här. - Det fanns en rad olika skäl till att Lantmännen gick i ide under ett par år. Ett av skälen var att jag for ner till Halland för att gå på folkhögskola. Min agenda med folkhögskolestudierna (vilken jag hemlighöll för min familj) var att jag ville träffa en lämplig "kulturbrud" ifrån någon stad ute i landet, på behörigt avstånd ifrån Stockholm. Jag ville undfly den alltmer kvävande familjesituationen hemmavid, det ständiga besökstvånget hemma hos Mormor och Kalle, liksom den ihållande smärtan det innebar att gå runt hemma ibland ruinerna av mitt och A:s kraschade förhållande.

Den kollektiva reträtten ifrån ungdomslivet, som merparten av min stockholmska vänkrets påbörjat under denna tid, fann ingen genklang hos mig. Mitt eget tafatta och ofokuserade försök att bli vuxen, att ha ett fast förhållande och flytta ihop, var ett fullkomligt nederlag. Det fanns därför inga vägar som ledde mig in i vuxenheten. Så den enda kvarvarande strategin var att fly bort ifrån hela skiten och börja om. Men det jag istället kom att börja om med, på folkhögskolorna, var ungdomslivet! Så var fallet på Gripsholm och så var också fallet på Katrineberg.

Så blev även fallet under resten av 1988, efter avslutade folkhögskolestudier. Två års bortovaro ifrån Stockholm hade marginaliserat mig socialt. Jag hade i det närmaste förlorat kontakten med merparten av mina vänner hemmavid. Jag hade, i min iver att börja om på annan ort, misskött mina kontakter och blivit i det närmaste bortglömd. - Detta var läget när jag en dag sprang på Patrik, som nu bodde Hultsfred. Han var tillfälligt uppe i Stockholm för att jobba över sommaren. - Patriks flickvän hade lämnat honom och han satt fast i Hultsfred i en alltför stor lägenhet. För egen del hade jag inte längre något som band mig till Stockholm. Dessutom så hade A gift sig, men var bostadslös. Jag hyrde ut min lägenhet till henne och hennes man och flyttade ner till Hultsfred till hösten. Detta blev förstås spiken i kistan för mina sociala kontakter i Stockholm, men jag såg faktiskt inget alternativ.

I Hultsfred kom Patrik och jag att dela lya i ett år. Vårt gemensamma deltagande i den lokala musikföreningen Rockparty (arrangör av Hultsfredsfestivalen) gav många nya bekantskaper, men gav mig ingen ny flickvän eller något annat skäl till att flytta dit ner permanent. Istället blev det efter detta år en neslig återfärd till ett Stockholm där jag knappast längre hade något umgänge eller något att göra. Jag gjorde under hösten 89 ett sista tappert försök att finna en lämplig och icke Stockholmsbaserad "kulturbrud" genom att bedriva totalt misslyckade universitetsstudier i Uppsala. Men efter detta misslyckande, att med studier som täckmantel försöka fly undan ett liv som jag inte längre stod ut med eller klarade av, så var allt över. - Min ungdom var över och jag hade misslyckats med allt.

I den här vevan började Lantmännen att sammanstråla lite då och då i Mariefred. Både Patrik och Nicke hade sina föräldrahem där. Vad Flemming sysslade med eller var han bodde under den här tiden har jag glömt. Mariefred ligger ju inte särskilt långt ifrån Stockholm, så för min egen del var det inget problem att åka dit lite då och då. Jag hade dessutom inget annat för mig. - Kanske var skälet till att vi började spela igen just det att INGEN av oss egentligen hade särskilt mycket annat för sig. (Det faktum att jag under hösten 89 till och med våren 91 just hade så lite annat för mig är orsaken till att det står rätt mycket om Lantmännen i hemsidans/bokens memoardel - och inte så mycket här.)

Under hösten 89 repade vi allt oftare och framemot våren så föddes tanken på att Lantmännen skulle göra en egen demo - och att den, i motsats till "demo nummer noll" som vi spelat in i Eskilstuna två år tidigare, faktiskt skulle skickas iväg till olika skivbolag. Under sommaren 1990 blev det av, i en liten studio på Tegnérgatan som Kristian (ifrån Mefistos bröder och Paria) hade rekommenderat. Jag hade under februari detta år fått jobb som vaktmästare på en reklamfirma. På mitt jobb fanns det tillgång till färgkopiator, vilket var high-tech under den här tiden. Den färgkopiatorn användes för att reproducera det omslag som Mariefredskonstnärinnan Karolina hade gjort och vars logo också var hennes verk. Karolina var Lantmännens närmaste supporter (efter Patriks syster K, som stod i en klass för sig).

Annons i Expressen, 921002 Denna inspelning kom att följas av två inspelningar som gjordes i en studio nere i Nässjö 1991. Patrik arbetade en tid nämligen som bartender i Nässjö, där han kom i kontakt med alla möjliga människor, varav en råkade vara ägare till en musikstudio. Samtliga tre inspelningar distribuerades till olika skivbolag. Jag och Patrik gick runt till några av dem och lämnade våra alster direkt i händerna på de ansvariga. Men oavsett metod för distributionen - och trots två års spelande, repande, inspelningar och utskick så hände ingenting. Våra ansträngningar möttes av tystnad och enstaka (ofta förtryckta) refuseringsbrev.

Vändpunkten kom under senvintern/våren 1992, då vi fick en mycket god recension i tidningen Backstage - och en fullkomligt LYSANDE sådan i Musikermagasinet! Ska sanningen fram så kom vändpunkten, åtminstone för mig personligen, redan dessförinnan. Under sommaren 91 hade jag träffat M och inlett ett förhållande. Föga anade jag då att M skulle bli min andra stora kärlek i livet. A hade varit min stora ungdomskärlek och M blev min stora kärlek i vuxenlivet. M blev också min musa. Mitt liv med henne gav mig mening och syfte med livet, vilket också kom att prägla musiklivet. Jag och M förlovade oss våren 92 och under samma tid spelade Lantmännen också in sin fjärde demo.

Denna kom att bli Lantmännens sista inspelning. Å ena sidan så hade min samvaro med M gett mig ny vind i seglen, men å andra sidan hade jag också gradvis börjat tröttna på de sporadiskt repande Lantmännen. Dessutom så tyckte jag inte att mina låtar blev som jag ville ha dem. Kanske var det så att den extra energi som kärleken fört in i mitt liv samtidigt gjorde att jag både ville och orkade göra mycket mer än jag hade gjort tidigare - och att de alldeles för sällan repande Lantmännen inte erbjöd nog med tillfällen för mig att göra det. I hemlighet hade jag därför sedan en tid börjat jobba med en heminspelning av eget material, med hjälp av min gamla fyrkanaliga portabanspelare och en ännu åldrigare trummaskin. Någon gång under 1993 så tog epoken Lantmännen slut och samtidigt skickade jag också ut min egen heminspelning till skivbolagen.

Kanske kan man tycka att jag ibland borde sakna de år då jag satsade som mest på bandet, men när jag tänker tillbaka idag så saknar jag nog än mer den första tiden, då vi var en kvartett som repade i en liten stuga på Hedlandet utanför Mariefred, utan några andra ambitioner än att ha kul. Jag saknar fikat och garven på kafé Trekanten, där vi lyssnade på den gamla jukeboxens utbud av musikaliska kalkoner ifrån förr, som exempelvis Demis Roussos. - En sak är i varje fall säker. Ifall Lantmännen någon gång skulle återförenas igen, så är det nog säkrast att vi gör det på ett fik, snarare än på krogen. Men klokast är det nog ändå att bara låta det vara ett trevligt minne. Återföreningar blir oftast rätt patetiska historier.

Skänken i Mariefred, 1991
Lantmännen, mark II - live 1991 på Skänken (f.d. "Källaren"), bakfickan till Gripsholms värdshus. (Bilden tagen av min "plastpappa" Calle.)

 Musiken & Texterna: 
Tillägg, februari 2011: Det har visat sig att en mycket stor del av musikfilerna lider av en mer eller mindre kraftig distorsion. På grund av ett par åldriga hörlurar med dålig diskantåtergivning, samt på grund av att den adapter som medgav att jag använde just dessa lurar inte passade in i hörlursuttaget på datorn, utan bara i line-uttaget, så har denna distorsion inte upptäckts förrän jag av en händelse kom att använda ett par andra hörlurar i det därför avsedda hörlursuttaget.

Flertalet musikfiler måste därför mer eller mindre göras om ifrån början, en del till och med mixas om. Med min nuvarande energi- och aktivitetsnivå så är detta ett arbete som kan komma att ta väldigt mycket tid i anspråk. Du får helt enkelt lyssna på de låtar som går att lyssna på och ge dig till tåls. Problemet ska åtgärdas, men det kommer som sagt att ta tid.

1. Du såg honom aldrig (mp3)   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

  Du såg honom aldrig

  Du såg honom aldrig
  snurra, dansa runt
  Du såg honom aldrig
  bli hysterisk, snacka strunt

  Du såg honom aldrig
  längst bak i kön
  Du såg honom aldrig
  för mödan få sin lön

   Komma uppåt
   komma framåt
   komma nånstans
   Oj så svårt

   Komma bortåt
   komma inåt
   känna kärlek
   Oj så hårt

  Du såg honom aldrig
  annat än blek
  Du såg honom aldrig
  känna annat än svek

  Du såg honom aldrig
  när flaskan var full
  Du såg honom aldrig
  förrn han fallit omkull

    Det finns så mycket vackert
    Det kan han inte se
    För han har teven rakt i sitt ansikte
    alltid flaskan brevé

   Komma uppåt
   komma framåt
   komma nånstans
   Oj så svårt

   Komma bortåt
   komma inåt
   känna kärlek
   Oj så hårt

  Men du såg ambulansen
  som körde förbi
  och sa: Det är inte mitt fel
  inte mitt
  för han var inte som vi
  inte som vi

  ©1983 Peter Oltersdorf

Kommentar: Den här låten är det enda som återstår av den störtflod av nya låtar jag skrev för Le Slip, varav de flesta var hastverk, tillkomna i den entusiasm jag kände inför att få spela med ett riktigt bra och samspelt gäng. Ifrån början bestod versen bara av två ackord, a-moll och D, men Benke, gitarristen i Le Slip, blev irriterad över den enformiga versen och föreslog istället ett riff bestående av a-moll, F och C - och så blev det också.

Efter att jag manövrerats ut ur Le Slip så kom Du såg honom aldrig att bli Parias stående sistalåt under konserterna. Denna ganska enkla rocklåt fick sedan nytt liv tillsammans med Lantmännen och blev inspelad i en studio i Eskilstuna. Det var en ganska tung och rockig version som Lantmännen av oklara skäl aldrig skickade iväg någonstans. Den versionen finns (ifrån en något skadad kassettinspelning) här på hemsidan, liksom två versioner med Paria, varav den ena är en röjig liveinspelning ifrån Ultrahuset. Du såg honom aldrig (med Paria)   Du såg honom aldrig (med Paria) (LIVE)

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel (mp3)   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

Tillbaks till 1990
Tillbaks till 1991
  Ängel

  Hej lilla hund
  Du hoppar på ängarna
  dreglande, dum och lycklig
  lycklig
  Nu springer du om mig igen

  Hej lilla barn
  Så fort bollen rullar
  Dina korta små ben de springer
  springer
  Nu springer du om mig igen

   Ängel med mjuka händer, kom
   och påminn alla om
   den sommar som kommer
   och sedan går
   och den som räcker året om

  Hej lille man
  Jag ser det i ögonen
  som leende jagar flickor
  flickor!
  Nu springer du om mig igen

  Hej lilla tjej
  kom valsa med mig
  och säg,
  varför så varm och fuktig?
  fuktig
  Nu spränger det i mig igen

   Ängel ...

  Hej du kostym
  Du ser ganska rolig ut
  En svettande nerv
  med pressveck
  med pressveck
  Nu springer du om mig igen

  Hej gröna män
  Ni syns knappt bland buskarna
  En galning står där och skriker:
  "MANÖVER!"
  Skriker
  Nu springer ni om mig igen

   Ängel ...

    I den cancerogena solen
    där som fågeljävlar skriker
    sitter jag och kopplar av
    medans jag mycket sakta viker
    upp min tidning, läser
    och har det ganska skönt
    Varför ska man bry sig?
    Det är ju inte lönt
    Men Andersson, Petterson, Lundström
    och några tusen andra
    De kokar bort i bilkö
    (Det går fortare att vandra)
    Bilarna spyr gift
    Man kastar fimpar, skräp och spottar
    ut snus
    och mördar fåglar, träd, kaniner, igelkottar
    Och allt för några siffror på en skärm
    på Stockholms börs
    Det finns bara en sak att säga:
    USCH!

  Min sommar
  min vän
  Nu festar vi om igen
  och alla som inte kommit
  kommer
  - för nästa år bjuds de igen

   Ängel med mjuka händer, kom
   och påminn alla om
   den sommar som kommer
   och sedan går
   och den som räcker året om

  ©1990 Peter Oltersdorf

Kommentar: Den ungefärligen två år långa pausen i Lantmännens spelande, ifrån hösten 87 till hösten 89, var i det närmaste ett musikaliskt tomrum även för mig privat. Under min tid på folkhögskola i Halland kom jag emellertid att köpa en skiva med T Rex - i Ullared av alla ställen - och kom så, en sisådär två och ett halvt årtionde försent, att upptäcka Marc Bolans geni. Ängel skrevs i ursprunglig version under eller strax efter tiden på Katrinebergs folkhögskola och är en skum mix av T Rex och hip hop, eller vad man nu ska kalla det hela för ...

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen (mp3)   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

Tillbaks till 1990
  Den långa vägen

  Månen vandrar inte ensam ikväll
  och tidvattnar alla stränder
  Det porlar en källa av drömmar i mig
  som jag skänker åt tomma gränder

  Jag fnissar ner guldgula ord i snön
  i ett spontanistiskt mönster
  och åtskriks av en medborgerska
  från ett pelargoniefönster

   Det är så som jag vandrar
   den långa vägen hem

  Jag håller en egen dialog
  försöker pussa mig själv på kinden
  Jag torkar glöggen ur pannan
  i ögonskuggan från Cecilia-linden

  Månfulla jämfotahoppas
  snömosiga hjärnor
  på kärlekssandade gator
  i drivor av fallna önskestjärnor

   Det är så som jag vandrar
   den långa vägen hem...

  ©1989 Peter Oltersdorf

Kommentar: Kan en tjugosexåring vara gubbsjuk? Hursomhelst blev jag störtförälskad i den bedårande sextonåriga Lia. Det skedde under mitt och Patriks gemensamma ungkarlsår i Hultsfred, som sträckte sig ifrån hösten 1988 fram till och med våren 89. Jag hade gjort ett utkast till en dikt som låg och skräpade, vilken sedan blev till en lycklig låttext efter att jag bedårats av den unga Lia. Det varken blev eller hände något mellan oss och lika bra var väl det, men förälskelser ger ibland bra låtar, vare sig de är lyckliga eller olyckliga.

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn (mp3)   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

Tillbaks till 1991
  Sol & Regn

  Du förför mig
  och berör mig
  och förgör mig
  ett litet tag

  Det du gör mig
  vad det stör mig
  Du förstör mig
  ett litet tag

  Ett litet tag
  ett annat jag
  Ett annat jag

   Älskling
   Du skiner upp som solen när du ler
   och när tårar(na)* faller ner
   blir det regn
   regn
   (Allting växer
   växer)*

  Och jag ljuger
  och du suger
  suger ur mig
  gör mig svag

  Tornet lutar
  Tornet sprutar
  och det slutar
  en vacker dag

  Men idag
  välbehag
  Ett annat jag

   Älskling ...

  Vackra drömmar
  spruckna sömmar
  lösa tömmar
  för en dag

  Så rider vi iväg
  på tripper
  fast det inte var meningen
  för en dag

    Du smakar så gott överallt
    bittert och syrligt och salt
    Du luktar så gott

   Älskling ...

  (Nu dansar vi i takt
  Din känsla låter min känsla haka på
  Allt din kropp kan ge
  är lika underbart att få smaka på

    Du smakar så gott överallt
    bittert och syrligt och salt
    Du luktar så gott

   Älskling ...)**

    Älskade dumma charad!
    Idag är jag stark, du är svag
    Vi byter mask, efter behag
    till andra jag
    (ett litet tag)*

   Älskling ...

  Så rider vi iväg
  på tripper
  fast det inte var meningen
  Sen vaknar vi försent
  och ber en chef
  ursäkta förseningen

    Du smakar så gott överallt
    bittert och syrligt och salt
    Du luktar så gott

   Älskling ...

  * Utesluten i soloversionen
  ** Flyttad i soloversionen

  ©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: Mitt liv tillsammans med M var mycket så, mycket sol och regn, mycket upp och ner, bråk och kärleksfull försoning. Men i ärlighetens namn är Sol & Regn lika mycket en sång om kärlek och framförallt sex i största allmänhet. Den här låten finns i två versioner här på hemsidan; med Lantmännen ifrån 1991 och i ett arrangemang som jag gjorde själv med min fyrkanaliga portabandspelare och trummaskinen 1992. Studioinspelningen av det arrangemanget hamnade på kassetten Peter O. - Fyra sånger, som blev färdig 1993. Sol & Regn (Min soloversion)

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia) (mp3)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

Tillbaks till 1991
  Ett leende bakom tårarna (Lydia)

  Jag grillas på en luftmadrass
  som guppar slött på vågorna
  som den köttlösa korven
  något senare i lågorna

  Aha

  Ja, se där, familjen Axelsson 
  plockar blommorna med rötterna
  Minstingen lämnades hemmavid
  för han har glassplitter i fötterna

  Ajaj

   Ja, det börjar med alla eldarna
   som värmer de kalla vårarna
   Då blir du vacker - 
   du gamla tråkiga land -
   som ett leende bakom tårarna
   ett leende bakom tårarna

  Det är fest på varenda kobbe och ö
  Det pinkas från alla bryggorna
  Och de som inte trillar i
  de käkas upp av myggorna

  Aha

   Ja, det börjar med alla eldarna ...

  "Ajajajaj, vad mustaschen skaver!"
  tänker den trettonåriga Lydia
  som något packad skänker sin oskuld
  till en raggare med klamydia

  Fy fan!

   Ja, det börjar med alla eldarna ...

  Stackars Svensson ska ut i Stockholms skärgård
  och tvingar med barnen och tanten
  Och båten den seglar österut
  - precis som lågtrycken över Atlanten

  Hahaha!

   Ja, det börjar med alla eldarna ...

  ©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: En karikatyr över sommar-Sverige. 13. "Lydia" (LIVE)

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen (mp3)   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

Tillbaks till 1991
Tillbaks till 1992
  Hem till världen

  Sitter här och tittar på glaset,
  på grabben
  snett emot mig
  Han pratar vitt och brett om allt som hänt
  och allt som kommer att hända
  i nästa vända
  av hans liv. - Men

  ingenting är rätt
  Varje liten mening är förvanskad
  Hans dröm om karriär är platt
  och om man låter den bli granskad
  så vill han

   hem till världen
   av kärlek
   av lycka
   av allt
   Hem till barnen
   som leker
   som redan kan allt
   som behövs

  - Har du lust..?
  - Javisst kan vi dansa!
  Man bör chansa
  på goda ögon
  Mitt allra första intryck var: "Oj, oj - (Wow!)*
  Jag tror den här tjejen har nåt!"
  Vi fann en våglängd
  i ett brus där

  alla snurrar runt
  Alla går omkring och bara snackar
  om resorna de gjort
  medan de i själva verket packar
  för resan

   hem till världen ...

  - (Du)* Jag är trött.
  - Ja, låt oss gå då.
  Så vi hasar genom staden
  Vi pratar vitt och brett om allt som hänt
  och allt som kommer att hända
  för vi vill vända på våra liv. - Men,

  vi sitter i en lögn
  som sakta börjar spricka upp i fogarna
  En dag så är den död
  Då kan vi alla komma ut från krogarna
  och springa ... (hem)*

   (hem till världen ...)**

  Vi ligger här
  mitt i livet
  bland våta lakan
  och är rätt trötta
  I såna lägen kan jag känna sorgen utav minnen
  Hon ser det
  Så hon kramar mig och säger

    ("Ensam kom du till livet.
    Ensam ska du gå härifrån.
    Ensam ska du finna vägen.
    Hursomhelst, du kommer alltid att komma hem

   hem till världen ...")**

    Ensam kom du till livet.
    Ensam ska du gå härifrån.
    Ensam ska du finna vägen

   hem till världen
   av kärlek
   av lycka
   av allt
   Hem till barnen
   som leker
   som redan kan allt
   som behövs

  * Tillägg i soloversionen
  ** Utesluten i soloversionen

  ©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: M:s ande svävar också över Hem till världen. Jag är lite osäker på om den skrevs före eller efter att jag hade träffat M. Men ifall jag ännu inte hade träffat henne då texten skrevs, så kan man i så fall säga att sången predicerade vårt möte. Jag längtade hem - och M kom att bli mitt hem under denna tid i livet. Den här låten finns i två versioner här på hemsidan, en med Lantmännen ifrån 1991 och en som jag gjorde själv med min fyrkanaliga portabandspelare och trummaskinen 1992 (på kassetten Peter O. - Fyra sånger som var färdig 1993). Hem till världen (Min soloversion)

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi) (mp3)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

Tillbaks till 1991
  En liten sång (Taxi)

  - Ta och drick ur!
  - Ja, jag har vart här för länge
  - Ta och drick ur!!
  - Ja, jag vet det är dags att gå

  Taxi, hallå!
  Varför kan du inte stanna?!
  TAXI! HALLÅ!
  Snälla, jag vill hem

   Nåväl. Jag har drömmen
   en liten sång
   en liten framtid
   som ligger mig varmt om hjärtat

   Jag har burit den länge nu;
   det är en känsla
   som trots att den ofta smärtat
   ligger mig varmt om hjärtat

  Hej älskling, hej!
  Jaså, låg du och sov nu?
  Hej älskling, hej!
  VA?! - Ska jag inte ringa mer?!
  Okej, då (din jävel!)

   Men, jag har drömmen ...
   ... det är en känsla
   som trots att den ofta smärtat
   ligger mig varmt om hjärtat

   För det gör den

  - Hur var det här då?
  - Oj, förlåt konstapeln!
  - Hur var det här då?!
  - Ja, jag somna' men bussen står där
  så jag ska hem
  så ta det lugnt
  det är ingen fara.

   Nåväl. Jag har drömmen ...

    ... och jag längtar så mycket
    Har känslan av någonting större

  Hemma igen
  bland damm och skit och cigaretter
  Hemma igen
  där väggarna tränger sig på
  tränger sig på
  tränger sig på

   Jag har drömmen ...
   ... som trots att den ofta smärtat
   ligger mig varmt om hjärtat

   För det gör den

  ©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: Detta är en bagatell. Det enda speciella med låten Taxi är det sätt på vilket den tillkom. Refrängen kom ifrån ingenstans en dag när jag, i egenskap av vaktmästare på postrunda, åkte hissen upp i den reklamfirmas kåk där jag jobbade ifrån sommaren 1990 fram till och med våren 91. Jag började nynna på melodin, men glömde den alltid så snart jag kommit tillbaka till vaktmästarexpeditionen. Detta upprepades vid flera tillfällen, jag åkte upp eller ner med hissen och refrängen dök upp i skallen för att sedan försvinna spårlöst.

Lösningen på problemet var att ta papper och penna med mig in i hissen och sedan sätta ord till refrängen så snart den kom tillbaka. Trots att jag skrivit ord till refrängen så var det med stor tankemöda jag lyckades hålla fast i melodin så pass väl att jag kunde rekapitulera den, för att sedan hemmavid skriva något slags vers. När man lyssnar på låten så slås man också av att det, trots samma tempo, är två olika sorters takt i refräng och vers. Kanske finns låtens naturliga vers i en annan hiss, någon annanstans. Frågan är bara vilken.

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg (mp3)   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

Tillbaks till 1991
  Med stora steg

  På den trista firmafesten
  blev det äntligen av
  mellan den gamle maskinisten
  och kontorets lilla slav

  Hela vida världen
  flinade åt det omaka paret
  tills han reste sig och sa
  Han sa:

   Nu går vi iväg
   med stora steg
   Låt maskinerna stå still
   Din hand
   den kan
   släppa greppet om du vill

  De som längtar når ett vägskäl
  Där kan man inte stanna kvar
  Så han ringde upp sin exfru
  och sa: Du får allting som är kvar
  för

   nu går vi iväg ...

   Hans bil var lastad
   då kom tårarna
   Då sa hon:
   Tänk på alla vägarna, älskling
   Tänk på alla vägarna

   I ett torp som blivit övergivet
   älskade de
   Han tänkte:
   Det här är livet
   Det här är livet!

   Nu går vi iväg ...

  Hela vida världens
  alla slavar och bildade svamlare
  är någonstans nomader
  jägare och samlare

   Här ska ditt minne alltid stanna kvar
   sa hon och log mellan tårarna
   Nu hör vi till dårarna!

   Nu går vi iväg
   med stora steg
   Låt maskinerna stå still
   Din hand
   den kan
   släppa greppet

   Om du vill
   går vi iväg
   med stora steg
   Din hand
   den kan
   släppa greppet

   Om du vill
   kan vi älska en gång till
   Ja, vi kan älska en gång till

  ©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: Reklamfirman inspirerade också på annat sätt. Man höll vid ett tillfälle en stentrist "fest" för personalen, vilken förmodligen är en av de mest krystade tillställningar jag någonsin bevistat. Jag såg min åldrige vaktmästarkollega stå och konversera med en ganska ung och någorlunda attraktiv kvinna som jobbade i personalrestaurangen. De utgjorde det mest omaka par jag kunde tänka mig. Vad skulle hända ifall det tände till mellan två människor med så stora avstånd emellan sig? Låten är en fantasi över det - och förstås över att lämna hela skiten och dra därifrån!

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong (mp3)   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

Tillbaks till 1991
  King Kong

  Begraven under grannarna och vännerna
  och generationer
  förskrämda och förmanade föräldrars
  allra falskaste toner

  En spegelsal i skärvor
  Ingen bild är du
  men det finns miljoner

  Befria
  Befria dig

   Din värld är hård
   Den är så svår att leva i
   Din värld är så hård
   Den är så svår att leva i

  En King Kong visar kejserliga kläder
  inför nyvunna vänner
  Men barnet pekar finger åt din nakenhet
  Vad är det du känner

  egentligen?
  Egentligen

   Din värld är hård ...

  Håll händerna mot himlen
  titta på dem
  Kan de fortfarande smeka?
  eller springer alla människor i skräck
  när store King Kong vill leka

  Befria
  Befria dig

   Allas vår hjälte
   den väldige apan
   fick nog
   och ville ut i en skog
   och åter bli nomaden
   ibland blommorna och bladen
   Som en klok liten apa tog
   han sig lugnt och samlat
   nedför skyskrapan
   och sa:
   "Jag skulle ha ramlat
   förr eller senare"
   Vi förstod vad han menade
   för sedan sa den
   store ingenting
   han bara log mot staden

  Befria
  Befria DIG!

   Din värld är hård ...

   En melodi
   På väg till djungeln
   från moll till dur
   och du är kung igen

   Vrålet blir så vackert i kören utav djur

  ©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: Terapirock! Den fullkomligt meningslösa och fruktlösa samtalsterapi som jag genomgick under nittiotalets första år lämnade ändå vissa spår efter sig. Jag funderade mycket på min identitet som man och individ. Jag skrev under denna tid på ett långt brev till mina föräldrar, en senkommen uppgörelse. Den här låten är den poetiska sidan av dessa skriverier och funderingar.

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll (mp3)   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

  En liten boll

  Det är vår i luften
  och ett annorlunda ljus
  faller på vår grusplan
  på krokusar och hus
  och på dem som står och tittar på
  hur barnens första match ska gå.

  Motståndarlaget
  gör vårens första mål
  En barnröst skriker:
  "Ge dom vad dom tål!"
  Vår målvakt torkar bort en tår
  Den första för i år

  Men hans morsa
  är ändå lika glad
  Hon kan ingenting om fotboll
  men hon kokar god choklad
  Hon bjuder alla barnen sen
  även fienden

   En liten boll
   Med full kontroll
   Na na na na
   som rullar fram
   i rök och damm
   Na na na na
   Mot nya mål

  En snabb kvittering
  Vem kunde nånsin tro..?
  En rökare i krysset
  - och den kom från Bullen Bo!
  Och alla ser på tjocka Bo
  som bara står och ler

  Lasse liten
  Nu snubbla’ han igen
  "Den domarskiten ska få en omgång sen!
  - Han ska få stryk!!"
  vrålar Lasses far
  Fem minuter kvar

   En liten boll ...

  Här kommer Kemal
  och nu blir det hårda bud
  Han kan dålig svenska
  men han spelar som en gud
  Vilket jävla mål!
  WOW!!

  Och alla hurrar
  särskilt mor och far
  Andra halvlek
  fem sekunder kvar
  Saken är klar!
  Vilken match det var!!

   En liten boll
   Med full kontroll
   Na na na na
   som rullar fram
   i rök och damm
   Na na na na
   Mot nya mål

  ©1992 Peter Oltersdorf

Kommentar: Vårkänslor! - M vet vem och vad den här låten handlar om.

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn (mp3)   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE)

Tillbaks till 1992
  Som ett vårregn

  Lilla pappa
  gick den långa vägen fram
  den för de hårda
  tills han blev vårdad

  Lilla mamma
  gör detsamma som sin mamma
  en liten låga
  av en flamma

  Alla andarna går omkring och ser stumma
  på hur barnens barn
  blir lika dumma

   Tårar faller på oss
   Tårar faller på oss, älskling
   Tårar faller på oss
   nästan,
   nästan
   som ett vårregn

  Lite kallt
  faller över allt
  och alla bestyren:
  Skaffa jobb
  ordna frisyren

  Styr en
  jolle
  Jag och vännen går till sjöss
  Farväl din stolle!
  Ajöss till fyren

  Över liten säng
  svävar drömmen om livet
  Vågar vi ta det klivet

   när tårar faller på oss ...
   Tårar faller på oss, älskling
   Tårar faller på oss
   och vi är nästan,
   nästan
   där
   bland alla levande
   Men just nu är vi här
   blinda och trevande

   där tårar faller på oss
   Tårar faller på oss, älskling
   Tårar faller på oss

   Nästan
   Nästan ...

  Som ett vårregn
  vill jag falla ner
  i kalla förfädrajorden
  och gräva upp orden
  för himlen där ingenting tar vid

  Oh la la la larva dig inte, för fan!
  Låt oss gå nu
  från det här stället
  det här jävla stället

   där tårar faller på oss ...

  För det är dags nu
  för Nils Holgerssons revival
  Volare!
  Cantare:

   Tårar faller på oss
   Tårar faller på oss, älskling
   Tårar faller på oss

   nästan som ett vårregn

  ©1992 Peter Oltersdorf

Kommentar: Mer terapirock. Den här låten är soul metal, en genre som inte varken finns eller fanns, men som jag försökte skapa. Jag ville göra en låt och en musik med ett tungt sväng och soul-känsla. Dit nådde aldrig den här inspelningen. Det hände bara enstaka gånger att vi spelade den här låten i rätt tempo och med rätt sväng, då var låten magisk. Jag tycker mycket om låten, men jag är en smula besviken på den här inspelningen. Den låter Lantmännen, på gott och ont.

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen) (mp3)   13. "Lydia" (LIVE)

  Brommapolka (Tuppen)

  Rödögd jag springer och ylar emot månen
  en iskall belysning förstärkt av neonen
  Pojkar med ballarna
  följer alla mallarna
  när de sparkar in skallarna

   Jag drömmer om fåglar och blommor
   På gården så gal där en tupp (passande ljudeffekt ...)
   Flickan jag älskar, hon älskar mig
   Det är precis just då som ridån går upp
   Ridån går upp

  Titta på tjejen
  bredvid pojken med grejen
  Jag hör de skrattar
  De skrattar åt mig. - En
  dåre kan se
  Vilka dom é
  Pojken går nog på karate

   Jag drömmer om fåglar och blommor
   På gården så gal där en tupp (passande ljudeffekt ...)
   Flickan jag älskar, hon älskar mig
   Det är precis just då som ridån går upp
   Ridån går upp

  ©1982 Peter Oltersdorf

Kommentar: Brommapolska, Brommapolka, Tuppen och slutligen Tupp-afro! Kärt barn har många namn. En ren nonsenslåt som först spelades med Paria, sedan med Lantmännen. Eftersom låten är rätt kort så brukade den hos Lantmännen få bli ett slags intro till vår cover av Pugh Rogefelts Dinga Linga Lena.

1. Du såg honom aldrig   2. Ängel   3. Den långa vägen   4. Sol & Regn   5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)   6. Hem till världen   7. En liten sång (Taxi)   8. Med stora steg   9. King Kong   10. En liten boll   11. Som ett vårregn   12. Brommapolka (Tuppen)   13. "Lydia" (LIVE) (mp3)

Ett leende bakom tårarna (Lydia)
LIVE på Tre Backar 1992!

Jag grillas på en luftmadrass
som guppar slött på vågorna
som den köttlösa korven
något senare i lågorna

Aha

Ja, se där, familjen Axelsson 
plockar blommorna med rötterna
Minstingen lämnades hemmavid
för han har glassplitter i fötterna

Ajaj

  Ja, det börjar med alla eldarna
  som värmer de kalla vårarna
  Då blir du vacker - 
  du gamla tråkiga land -
  som ett leende bakom tårarna
  ett leende bakom tårarna

Det är fest på varenda kobbe och ö
Det pinkas från alla bryggorna
Och de som inte trillar i
de käkas upp av myggorna

Aha

  Ja, det börjar med alla eldarna ...

"Ajajajaj, vad mustaschen skaver!"
tänker den trettonåriga Lydia
som något packad skänker sin oskuld
till en raggare med klamydia

Fy fan!

  Ja, det börjar med alla eldarna ...

Stackars Svensson ska ut i Stockholms skärgård
och tvingar med barnen och tanten
Och båten den seglar österut
- precis som lågtrycken över Atlanten

Hahaha!

  Ja, det börjar med alla eldarna ...

©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: Se ovan. 5. Ett leende bakom tårarna (Lydia)
 


  Lantmännen

  • Flemming - Gitarr, sång (till hösten/vintern 90?)
  • Nicke - Bas
  • Patrik - Trummor
  • Jag - Gitarr, sång
    

Till registret
Tillbaks till 1990 Tillbaks till 1991 Tillbaks till 1992 Tillbaks till 1993

Mefistos Bröder Le Slip Shylock Paria Payback
Och så min egen musik ...