Till registret Triptyk

Min egen musik

Till(baks): 
1985  91  92  93  94  95  96  97  98  99  2000  01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 

 Flaskpost - Boken om allt - En hemsida av och om Peter Oltersdorf
Välkommen
N Y T T  2 0 1 6     Palme - vaggsång till en död man    N Y T T  2 0 1 6 
Trettio år efter mordet
N Y T T  2 0 1 6    Till ett barn   N Y T T  2 0 1 6 
N Y T T  2 0 1 7    Så gör inte du - Om sveket   N Y T T  2 0 1 7 
N Y T T  2 0 1 8    • Som om sommaren kom    • Bästa tjejen   N Y T T  2 0 1 8 
N Y T T  2 0 1 9     Brian  •  Hur människan är

EXTRANUMMER:
Socialismen på fem minuter

Fyra Sånger
 Länkar med Låttitel (mp3) i texten leder till musiken
Banden
Mefistos Bröder
Le Slip
Shylock
Paria
Lantmännen
Payback
"I speak for all the mediocrities in the world. - I am their champion, I am their patron saint"
Sagt av Fahrid Murray Abraham, i sin roll som kompositören Antonio Salieri. Ur Milos Formans film "Amadeus"

Porta & trummaskin (årtal inom parentes)
1. Här kommer problemen (85)   2. Skönheten (85)   3. Containerbruden (91)


Peter O "Fyra sånger" (1992/1993)
4. Sol & Regn   5. Hem till världen   6. När du ler   7. Emelie
Bidrag till Melodifestivalen (årtal inom parentes)
8. Nu (95)   9. Så stort är havet (96)   10. Silverpil (97)   11. För lite av allt (98)   12. Svara nu (99)   13. Ful (99)   14. När jag sjunger (99)   15. Överallt (2000)   16. Kunde aldrig tro (2001)
Tävlingsbidrag "Skildra Stockholm" (1996)
17.Ser du mig?
"Hemma hos" (1998)
 (10.) Silverpil  (17.) Ser du mig?  18. Nog orkar vi lite till   19. Dit vi alla ska gå
För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

Det egna materialet
Första gången som jag fick idén om att göra något eget var nog redan 1984. Jag hade slutat spela med Paria. Samtidigt umgicks jag rätt mycket med depprockarna/syntarna/whatever Johan och Simon i Houses & Gardens. Deras lyriska utgjutelser över syntar och trummaskiner var något jag till en början avfärdade, men utan ett eget band att spela med så var förstås en trummaskin och en bandspelare av någon sort den enda möjlighet jag hade till att fortsätta göra musik.

Jag hade nyligen entledigats ifrån min vapenfria tjänstgöring inom Domänverket (se 1984). Som vanligt hade jag alltså inget jobb och inga pengar. Till hösten fick jag ett lagerjobb på en tämligen parodisk importfirma. Jag lyckades behålla jobbet länge nog för att spara ihop till en trummaskin och en fyrkanalig portabandspelare. - Det är en typ av bandspelare som använder vanliga kassettband, men där höger respektive vänster kanal på kassettens båda sidor - alltså bandets fyra spår - i stället används ensidigt, så att säga. Dessa fyra spår kan man sedan spela in på och föra över ifrån det ena spåret till det andra. Portabandaren är alltså en egen liten hemmastudio av enklaste slag.

Musikskapandet med trummaskinen och portan var emellertid tids- och tålamodskrävande, vilket inte passade mitt kynne särskilt väl. Det blev heller aldrig något av dessa första och fåtaliga alster. Det finns bara två låtar i spelbart skick kvar ifrån den tiden. Du finner dem nedan.

Nästa gång jag fick idén om att göra något alldeles eget var under 1991 någon gång. Jag hade i praktiken flyttat in i M:s lägenhet i Fredhäll och hade börjat göra skisser av låtar åt Lantmännen. Jag upplevde alltmer hur jag förlorade kontrollen över låtarna jag skrev åt Lantmännen. Så fort jag presenterat en ny låt för bandet - och Patrik bestämt hur hans trumspel skulle vara - så var det lögn i helvete att ändra på något. Han bevakade alltmer sitt trumspel som om det hade varit hans barn - och jag själv hade samma förhållningssätt visavi mina egna låtar.

Det var alltså bara en tidsfråga innan Lantmännen var historia, ett band som repade ytterst sporadiskt och där det kreativa arbetet gradvis blivit alltmer låst, åtminstone i mina ögon. Det går helt enkelt inte att ha två kontrollfreaks i samma band, åtminstone inte ifall de har helt eller delvis divergerande agendor.

Verktygen jag hade för att göra något eget var inte de bästa; en uråldrig trummaskin som var ytterst svårprogrammerad och en fyrkanalig portabandspelare som ibland hakade upp sig, så att jag ibland blev tvungen att öppna chassit för att fixa till den. Dessutom blev det en påtaglig diskantförlust när man förde över tagningar ifrån det ena spåret till det andra och ett väldigt "murrigt" ljud, vilket innebar att jag blev tvungen att planera mina inspelningar mycket noggrant.

Trummaskinen gavs ett eget spår som aldrig rördes, eftersom dess ljudbild innehöll både bas och diskant, trummor och cymbaler. Gitarrljuden låg väsentligen inom mellanregistret och tålde därför att bollas fram och åter mellan spåren några gånger. Elbas och sång var det sista som jag la på. Man kan kanske tycka att basen borde tålas att föras över, men problemet jag då fick var att ifall ljudet på gitarrerna blivit för tunt, så kunde jag inte dra på mer bas eller lågt mellanregister, eftersom hela inspelningen då blev ett enda diskantlöst muller. Som regel så blev slutresultatet alltså att jag hade ett trumspår, ett basspår, ett spår för samtliga gitarrer, samt ett spår för sång - allt förstås i mono.

Den uråldriga rummaskinen hade också sina egenheter. Det fanns bara två cymballjud att tillgå, öppen hi-hat och en cymbal. Samplingarna av de olika trum- och cymballjuden skilde sig åt i tid med några millisekunder eller så, vilket exempelvis innebar att samplingen av hi-haten gav ett driv åt takten, medan cymballjudet fick takten att släpa något. Alltså blev jag tvungen att "schemalägga" ljuden för att få olika slags sväng i takten (så gott nu detta var möjligt). Till slut bemästrade jag dessa värdelösa verktyg med en sådan ackuratess att jag kunde schemalägga de mest storslagna arrangemang, med körer och gitarrer i stämmor.

Någon gång under 1993 skickade jag in mina alster till Musikermagasinet, eftersom Lantmännen hade fått en så lysande recension där året innan, men min egen kassett blev aldrig recenserad. Detta var ett svårt slag. Min plan var att mina heminspelningar så småningom skulle göras om i en professionell studio, men det faktum att låtarna inte ens blev recenserade fick mig att tveka. Eftersom jag helt enkelt inte hade några alternativ så beslöt jag mig till sist ändå för att följa planen och bokade in mig i den studio där Lantmännen spelat in sin sista demo.

Eftersom alla takterna var schemalagda/noterade så tänkte jag på samma skriva in dem/notera dem på studions dator, med det visade sig alldeles för tidskrävande, så det slutade med att jag fick spela in det redan befintliga trumkompet direkt ifrån det gamla aset till trummaskin, som dock lät nästan anständigt, givet studions alla möjligheter. Den färdiga kassetten kom att skickas ut till skivbolag och musikpressen i början av 1994. Responsen bestod, naturligtvis, av de vanliga (förtryckta) refuseringsbreven, samt några halvbleka recensioner i Backstage och Musikermagasinet, som inte var värda varken pengarna eller mödan jag lagt ner.
Trubadur Törstig trubadur

Geniet i arbete. - En studie i rött.
(Ifrån stugan i Ugglarp. Bilderna tagna av plastpappa Calle.)

Det var väsentligen med lånade pengar som jag gick in i en studio, pengar som lånats ifrån min älskade fästmö M. Jag hade inte haft någon riktig anställning eller riktig inkomst på cirka två år. Jag hade inga pengar. Hade jag haft det så skulle jag förstås ha köpt riktig utrustning. Hade jag haft det så skulle jag kanske också ha gjort flera alternativa inspelningar, måhända i flera olika studior, tills jag blev nöjd med resultatet. Istället slet jag som ett djur med det skräp jag hade, i ett slags skitnödigt och ibland närmast paniskt förhållande till min musik. - Jag har alltid använt mig av det jag haft närmast, oavsett om detta varit medmusikanter eller utrustning, för att försöka gestalta det jag har inom mig, min längtan.

Ifall jag hade ägt något slags omdöme, i synnerhet ett socialt sådant, så skulle jag förmodligen ha sökt mig till de människor som kunde erbjuda mig de resurser som krävdes för att jag skulle kunna realisera mina drömmar. Ifall jag hade haft den rätta "sociala kompetensen" så hade jag kanske gjort karriär tillsammans med ett band, där alla medlemmar faktiskt kunde spela och kanske till och med skrev eget material. Kanske skulle jag då också ha klarat av att behålla mina jobb och spara ihop de erforderliga pengarna till vettiga grejor.

Men denna sociala kompetens och detta omdöme hade jag inte. Varifrån skulle jag ha fått dem? Min begåvning, i den mån man kan kalla den det, var kompensatorisk. Den fanns där istället för just de sociala kapaciteter jag skulle ha behövt för att komma någonvart med det jag gjorde. Min talang var en paradox.

Strulet med mina datorer, som jag några år senare kom att använda mig av, är rätt väl beskrivet under kapitlen om 1995 och 2005, så det finns ingen anledning att nämna det också här. Det enda jag kan säga är att omdömet sviktade lika kraftigt där. Jag skaffade mig dålig utrustning, som jag sedan kämpade heroiskt mot/med för att nå fram till de visioner jag hade i mitt eget huvud. Jag nådde aldrig dit.

Den gemensamma nämnaren för allt jag försökt få till stånd är det dåliga omdömet, både när det gäller människor och maskiner. Av alla de människor som jag spelat tillsammans med, så finns det idag ingen (så vitt jag vet) som har haft någon musikalisk framgång, eller som idag verkar som musiker. De allra flesta verkar ha lagt instrumenten på hyllan, undantaget rena hobbyverksamheter.

Missförstå mig rätt: Jag ångrar inte en sekund av åren med Mefistos bröder, Le Slip, Shylock, Paria, Lantmännen och Payback. Jag saknar dem alla, var på sitt vis. Men det är lika sant att inget av dessa band (undantaget möjligen Le Slip - vars trummis Palle på senare år faktiskt verkat som bland annat studiomusiker) var något optimalt "verktyg" för en substantiell musikalisk framgång.

Varför var då denna så viktig för mig? Svaret är givet: Jag sökte erkännande och bekräftelse. Jag ville bli sedd. - Det vill jag fortfarande. Skivbolagen har inte sett mig. Publiken har inte sett mig. Recensenterna har inte sett mig. Jag är, eller upplever mig vara, osedd. - Kanske är det i grund och botten för att jag som barn inte hade en (närvarande) far eller en (närvarande) bror att relatera till, kanske är det för att det aldrig fanns någon annan där som var min like, min mentor, min vägvisare, min spegel. Vilken människa kan spegla sig själv? Låtarna du finner nedan är de futila försöken att ändå göra det.

Musiken & Texterna: 
Tillägg, februari 2011: Det har visat sig att en mycket stor del av musikfilerna lider av en mer eller mindre kraftig distorsion. På grund av ett par åldriga hörlurar med dålig diskantåtergivning, samt på grund av att den adapter som medgav att jag använde just dessa lurar inte passade in i hörlursuttaget på datorn, utan bara i line-uttaget, så har denna distorsion inte upptäckts förrän jag av en händelse kom att använda ett par andra hörlurar i det därför avsedda hörlursuttaget.

Flertalet musikfiler måste därför mer eller mindre göras om ifrån början, en del till och med mixas om. Med min nuvarande energi- och aktivitetsnivå så är detta ett arbete som kan komma att ta väldigt mycket tid i anspråk. Du får helt enkelt lyssna på de låtar som går att lyssna på och ge dig till tåls. Problemet ska åtgärdas, men det kommer som sagt att ta tid.

Fyra sånger  4. Sol & Regn   5. Hem till världen   6. När du ler   7. Emelie   Melodifestivalen  8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro   "Skildra Stockholm"  17.Ser du mig?   Hemma hos  (10.) Silverpil  (17.) Ser du mig?  18. Nog orkar vi lite till   19. Dit vi alla ska gå   För hemsidan  20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv
Porta & trummaskin
1. Här kommer problemen (mp3)   2. Skönheten   3. Containerbruden

Tillbaks till 1985
  Här kommer problemen (igen)

  Ett fruset par på promenad ett litet tag
  i de himmelska tårarna
  som tror att varje höst kan - med förtröstan
  bli en av vårarna

  En damm av smutsigt vatten som kan rämna
  vid en lätt beröring
  Och allt det vackra som var tänkt - som dammen dränkt
  det är miljöförstöring

   Här kommer problemen igen
   krampen och tårarna
   En ångestcyklon som ingen springer ifrån
   Här kommer problemen igen
   för de älskande dårarna
   Här kommer problemen ...

   Här kommer problemen igen

  En symbios som lätt förgås - som missförstås
  Är vi parasiter?
  Söker vi kulisser som ska gömma det vi vill glömma
  när vi gör inviter?

   Här kommer problemen ...

  Vi promenerar, regnet piskar, vinden viskar:
  "Jag tror att ni ljuger!"
  och ger oss tanken att hjärtats val bara var
  nån som duger

  Var och en för sig och Gud emot alla
  i det heliga kriget
  där alla ormar som har fallit hugger tag så vi ska falla med
  med djävulsk vighet

   när problemen kommer igen
   krampen och tårarna
   en ångestcyklon som ingen springer ifrån
   när problemen kommer igen
   för de älskande dårarna
   Här kommer problemen ...

   Här kommer problemen igen

   ©1984 Peter Oltersdorf

Kommentar: Här kommer problemen är sprungen ur en ganska förvirrad ung mans slitningar mellan kärleken till sin älskade flickvän - och alla andra kvinnor!

Porta & trummaskin
1. Här kommer problemen   2. Skönheten (mp3)   3. Containerbruden

Tillbaks till 1985
  Skönheten

  Befriad ifrån tid
  Kärlekens magi
  Ditt hår
  Dina ögon 
  Dina dofter och frid

  Okända landskap
  Hastigt flyga fram
  Detaljers mosaik
  Vilan mot ditt bröst
  Mot ditt bröst

   Skönheten är gud
   Vacker är vår väg
   Skönheten är nu
   Vackert är vårt liv
   Skönheten är du

  Livets ljus i fönstret
  vilar på väggen
  Rörelser och ljud
  Därute de andra

   Skönheten är gud
   Vacker är vår väg
   Skönheten är nu
   Vackert är vårt liv
   Skönheten är du

  Det unga och det gamla
  Det ungas rätt att fråga
  Det gamlas rätt till lugn
  Den blinda tidens virvlar

   Skönheten är gud
   Vacker är vår väg
   Skönheten är nu
   Vackert är vårt liv
   Skönheten är du

  Tåget emot slutet
  genom skönhetens länder
  Det dunkar taktfast
  Livets puls och mitt hjärta

  Och mitt hjärta

  ©1983 Peter Oltersdorf

Kommentar: Texten är en dikt som jag skrev efter min första älskog med den yppiga G, som var så snubblande nära min idealkvinna som det gick att komma, det vill säga en kulturbrud med en överväldigande byst! Låten i sig är något äldre än texten.

Porta & trummaskin
1. Här kommer problemen   2. Skönheten   3. Containerbruden (mp3)

Tillbaks till 1992  Tillbaks till 1993
  Containerbruden

  Stan är rätt liten men kallas stor
  och den finns i ett välfärdsland
  Sveriges paria söker sig hit
  och får bo här i andra hand
  andra hand

  De flesta står dock i Jantes led
  fast nu på en annan plats
  Men pilgrimerna vill finna guldet
  bland medelklasspalats
  palats

   Jag ser henne gå här varje natt
   Hon letar efter en skatt
   När hela världen ligger still
   så kan hon plocka vad hon vill

   När hela världen ligger still
   så kan hon plocka vad hon vill
   och lite till

   containerbruden

  Inget är som det var förut
  Nu har råttorna hennat hår
  Lyckligt så plockar de med sig hem
  det som var din lyx igår
  igår
  igår

  Lalalalala

   Jag ser henne gå här varje natt ...
   ... containerbruden

  Second hand-kläder, -möbler och -hem
  på många sätt rätt naiv
  går en människa runt i high tech-misären
  och söker ett eget liv
  ett liv
  ett liv

  Lalalalala
  Lalalalala
  Lala
  Lalalalala

   Jag ser henne gå här varje natt
   Hon letar efter en skatt
   När hela världen ligger still
   så kan hon plocka vad hon vill

   När hela världen ligger still
   så kan hon plocka vad hon vill
   och lite till

  En del sjunker ner i alkohålet
  en del i skinnfåtölj
  och kramar sin döda kalla nalle:
  En aktieportfölj
  portfölj

  Hahahahaha
  Hahahahaha
  Haha
  Hahahahaha

   Jag ser henne gå här varje natt ...
   ...containerbruden

  I rivningskåkarna runt kring stan
  får hjältebarn batong
  som svar på de frågor
  vi alla ändå måste ställa oss nån gång
  nån gång:

  "Är det så här det ska va'?"
  "Är det det här vi vill ha?"

  Är det så här det ska va'?
  Är det det här vi vill ha?

   Jag ser henne gå här varje natt
   Hon letar efter en skatt
   När hela världen ligger still
   så kan hon plocka vad hon vill

   När hela världen ligger still
   så kan hon plocka vad hon vill
   och lite till

   containerbruden

  ©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: Två helt skilda kvinnor inspirerade den här sången, dels min konstnärliga flickvän K, dels en kvinnlig nära vän ifrån tiden på Månadsvägen, som långt senare blev skribent i en av våra större dagstidningar. Hon var en modig och varmhjärtad människa och det är en tragedi att hon dog alltför ung.

Porta & trummaskin  1. Här kommer problemen   2. Skönheten   3. Containerbruden


Melodifestivalen  8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro  "Skildra Stockholm"  17.Ser du mig?   Hemma hos (10.) Silverpil  (17.) Ser du mig?  18. Nog orkar vi lite till   19. Dit vi alla ska gå   För hemsidan  20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv
Peter O "Fyra sånger"
4. Sol & Regn (mp3)   5. Hem till världen   6. När du ler   7. Emelie

Tillbaks till 1991  Tillbaks till 1993  Tillbaks till 1994
  Sol & Regn

  Du förför mig
  och berör mig
  och förgör mig
  ett litet tag

  Det du gör mig
  vad det stör mig
  Du förstör mig
  ett litet tag

  Ett litet tag
  ett annat jag
  Ett annat jag

   Älskling
   Du skiner upp som solen när du ler
   och när tårar(na)* faller ner
   blir det regn
   regn
   (Allting växer
   växer)*

  Och jag ljuger
  och du suger
  suger ur mig
  gör mig svag

  Tornet lutar
  Tornet sprutar
  och det slutar
  en vacker dag

  Men idag
  välbehag
  Ett annat jag

   Älskling ...

  Vackra drömmar
  spruckna sömmar
  lösa tömmar
  för en dag

  Så rider vi iväg
  på tripper
  fast det inte var meningen
  för en dag

   Du smakar så gott överallt
   bittert och syrligt och salt
   Du luktar så gott

   Älskling ...

  (Nu dansar vi i takt
  Din känsla låter min känsla haka på
  Allt din kropp kan ge
  är lika underbart att få smaka på

   Du smakar så gott överallt
   bittert och syrligt och salt
   Du luktar så gott

   Älskling ...)**

   Älskade dumma charad!
   Idag är jag stark, du är svag
   Vi byter mask, efter behag
   till andra jag
   (ett litet tag)*

   Älskling ...

  Så rider vi iväg
  på tripper
  fast det inte var meningen

  Sen vaknar vi försent
  och ber en chef
  ursäkta förseningen

   Du smakar så gott överallt
   bittert och syrligt och salt
   Du luktar så gott

   Älskling ...

  * Utesluten i soloversionen
  ** Flyttad i soloversionen

  ©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: Mitt liv tillsammans med M var mycket så, mycket sol och regn, mycket upp och ner, bråk och kärleksfull försoning. Men i ärlighetens namn är Sol & Regn lika mycket en sång om kärlek och framförallt sex i största allmänhet. Den här låten finns i två versioner här på hemsidan; med Lantmännen ifrån 1991 och i ett arrangemang som jag gjorde själv med min fyrkanaliga portabandspelare och trummaskinen 1992. Studioinspelningen av det arrangemanget hamnade på kassetten Peter O - Fyra sånger som blev färdig 1993. Sol & Regn (med Lantmännen)

Peter O "Fyra sånger"
4. Sol & Regn   5. Hem till världen (mp3)   6. När du ler   7. Emelie

Tillbaks till 1993
  Hem till världen

  Sitter här och tittar på glaset,
  på grabben
  snett emot mig
  Han pratar vitt och brett om allt som hänt
  och allt som kommer att hända
  i nästa vända
  av hans liv. - Men

  ingenting är rätt
  Varje liten mening är förvanskad
  Hans dröm om karriär är platt
  och om man låter den bli granskad
  så vill han

   hem till världen
   av kärlek
   av lycka
   av allt
   Hem till barnen
   som leker
   som redan kan allt
   som behövs

  - Har du lust ..?
  - Javisst kan vi dansa!
  Man bör chansa
  på goda ögon
  Mitt allra första intryck var: "Oj, oj - (Wow!)*
  Jag tror den här tjejen har nåt!"
  Vi fann en våglängd
  i ett brus där

  alla snurrar runt
  Alla går omkring och bara snackar
  om resorna de gjort
  medan de i själva verket packar
  för resan

   hem till världen ...

  - (Du)* Jag är trött.
  - Ja, låt oss gå då.
  Så vi hasar genom staden
  Vi pratar vitt och brett om allt som hänt
  och allt som kommer att hända
  för vi vill vända på våra liv. - Men,

  vi sitter i en lögn
  som sakta börjar spricka upp i fogarna
  En dag så är den död
  Då kan vi alla komma ut från krogarna
  och springa ...(hem)*

  (Vi sitter i en lögn
  som sakta börjar spricka upp i fogarna
  En dag så är den död
  Då kan vi alla komma ut från krogarna
  och springa

   hem till världen ...)**

  Vi ligger här
  mitt i livet
  bland våta lakan
  och är rätt trötta
  I såna lägen kan jag känna sorgen utav minnen
  Hon ser det
  Så hon kramar mig och säger

  ("Ensam kom du till livet.
  Ensam ska du gå härifrån.
  Ensam ska du finna vägen.
  Hursomhelst, du kommer alltid att komma hem

   hem till världen ...")**

  Ensam kom du till livet.
  Ensam ska du gå härifrån.
  Ensam ska du finna vägen

   hem till världen
   av kärlek
   av lycka
   av allt
   Hem till barnen
   som leker
   som redan kan allt
   som behövs

  *Tillägg i soloversionen
  ** Utesluten i soloversionen

  ©1991 Peter Oltersdorf

Kommentar: M:s ande svävar också över Hem till världen. Jag är lite osäker på om den skrevs före eller efter att jag hade träffat M. Men ifall jag ännu inte hade träffat henne då texten skrevs, så kan man i så fall säga att sången predicerade vårt möte. Jag längtade hem - och M kom att bli mitt hem under denna tid i livet. Den här låten finns i två versioner här på hemsidan, en med Lantmännen ifrån 1991 och en som jag gjorde själv med min fyrkanaliga portabandspelare och trummaskinen 1992 (på kassetten Peter O. - Fyra sånger som var färdig 1993). Hem till världen (med Lantmännen)

Peter O "Fyra sånger"
4. Sol & Regn   5. Hem till världen   6. När du ler (mp3)   7. Emelie

Tillbaks till 1993
  När du ler mot mig

  Kommer in i hallen
  ur ett blött och otäckt väder
  Jeansen luktar gammal hund
  och jackan fuktigt läder

  Ett möte för små vilsna händer
  Det blir värt all möda
  jag lägger ner i djungeln
  på att släpa hem vår föda

   när du ler mot mig
   När du ler mot mig

  har jag inte långt till gråten
  men van att gömma tårar
  kan jag inte alltid säga allt
  för alla dårar

  har visat att det inte finns 
  en plats för mig i båten
  Trodde inte jag kunde älskas
  kunde bli förlåten

   När du ler mot mig

   Överlag blir världen finare
   Jag saknar inte mina vinare
   att gå på krog
   aldrig få nog
   av brudar
   av kickar

   När du ler mot mig

  Gnäll och skäll och gråt
  och många skäl att protestera
  mot att vårt lilla kärleksliv
  inte verkar tolerera

  all ny skit under sängen
  och all gammal skit i själen
  Solen vänder när den ska
  men säg, när släpper tjälen?

   Jo, när du ler mot mig

   Kan redan höra de små fötterna
   Jag växer så det knakar i rötterna
   Jag blommar ut
   i små glädjetjut
   som säger:
   Vill ha dig! Vill ta dig

    till min säng
    in i mitt liv
    bort härifrån
    närmare Gud

    Bygga upp ett liv
    så mina frön
    in i en dröm
    närmare
    Gud

  Vi kommer snart att sitta
  i vår hammock på verandan
  med skrovliga små händer
  och ha lätt för att tappa andan

  När barnbarnen frågar hur vi stod ut
  då kan vi bara svara
  med leendet som förklarar
  just den hemlighet det bevarar

   När du ler mot mig

  ©1993 Peter Oltersdorf

Kommentar: Den här sången är beviset på att rena hyllningslåtar sällan fungerar. Den var tänkt att bli ett slags ode till M, en storslagen skulptur av text och musik, men bidde mest en tumme. Jag får väl trösta mig med att det är tanken som räknas, eller nåt.

Peter O "Fyra sånger"
4. Sol & Regn   5. Hem till världen   6. När du ler   7. Emelie (mp3)

Tillbaks till 1993
  Emelie

  "Den blomstertid nu kommer"
  sjunger alla barn
  Lilla Emelie har fina kläder på sig
  och hon går genom stan

  Små bersåer, snickarglädje
  och en liten park
  där hennes storasyrras kille
  alltid köper sitt knark

   Emelie plockar små blommor
   Emelie ler
   åt alla de saker som ingen annan ser

  Hennes syrra tar examen
  Det är undrens tid
  för i skolan var hon aldrig
  hennes stora dröm är att bli gravid

  Faster Beda går till grannfrun
  när ceremonin är slut
  Och sen sitter de i trädgården
  och pratar om hur alla såg ut

   Emelie plockar små blommor
   Emelie ler
   åt alla de saker som ingen annan ser

  Grannens Pelle är nervös nu
  Kostymen sitter fel
  Om en kvart ska de till kyrkan
  Han har redan hunnit dricka en del

  Vid kyrkan står hans brud
  känd som nöje för en helg
  Därför flinar parkens fjuniga mustascher
  över varsin butelj

   Emelie plockar små blommor
   Emelie ler
   åt alla de saker som ingen annan ser

   Emelie plockar små blommor
   Emelie ler
   åt alla de saker hon hittar

    Och hon ser gubben Andersson
    far ut med båten
    Hon vinkar, han vinkar
    och hon nynnar på låten ...

   Emelie plockar små blommor ...

  På kvällen är det fest på torget
  och hela stan tar del
  På scenen spelar glitterklädda gubbar
  både illa och fel

  Handlarn ler och räknar kassan
  Emelie ser på
  och hör svalorna i himlen
  högre upp
  än han nånsin kan nå

   Emelie plockar små blommor
   Emelie ler
   åt alla de saker som ingen annan ser

   Emelie plockar små blommor
   Emelie ler
   åt alla de saker hon hittar

    Och hon ser alla paren
    gå hemåt
    hand i hand

   ©1993 Peter Oltersdorf

Kommentar: Emelie är Lantmännenlåten som Lantmännen aldrig spelade. Den skulle ha passat Lantmännen som hand i handske. Någon "knarkarpark" finns inte i Mariefred, därtill är staden (läs: byn) alltför liten, men det var bilder av Mariefred som dök upp i min skalle när jag skrev låten.

Porta & trummaskin  1. Här kommer problemen   2. Skönheten   3. Containerbruden   Fyra sånger  4. Sol & Regn   5. Hem till världen   6. När du ler   7. Emelie 


"Skildra Stockholm"  17.Ser du mig?   Hemma hos (10.) Silverpil  (17.) Ser du mig?  18. Nog orkar vi lite till   19. Dit vi alla ska gå   För hemsidan  20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv
Bidrag till Melodifestivalen
8. Nu (mp3) (Bidrag till 1995 års Melodifestival)   9. Så stort är havet (96)   10. Silverpil (97)   11. För lite av allt (98)   12. Svara nu (99)   13. Ful (99)   14. När jag sjunger (99)   15. Överallt (2000)   16. Kunde aldrig tro (2001) 

Tillbaks till 1993  Tillbaks till 1994  Tillbaks till 1995
  Nu

  Nu
  Här och nu
  Jag och du
  i en liten lägenhet

  Nu
  Här är jag nu
  med alla de saker jag vet
  om livet:

  Konferens och dans
  Så man tar en liten chans
  som aldrig borde blivit tagen

  Men du står där som en vår
  Jag glömmer bort små gråa hår
  den runda magen
  morgondagen

  Just då gömmer jag min ring
  Just då är jag någonting
  Då är jag ung på nytt
  Allt är möjligt

   nu
   Här och nu
   jag och du
   i en liten evighet

   Nu
   här och nu
   Jag och du
   och det bästa vi vet
   nu och här

   Allt är nu
   nu och här

  Jag for hem
  Allt var som förr
  Satte nyckeln i min dörr
  Min fru sa: "Hur har resan varit?"

  Jag blev sorgsen när hon log
  Något föddes, något dog
  Jag borde kanske aldrig farit

  Just då såg hon vacker ut
  Just då skulle allt ta slut
  Då bara tänkte jag:
  "Hur är det möjligt?"

   Nu
   här och nu
   jag och du
   i en helt ny lägenhet

   Nu
   här och nu
   jag och du
   - Men det bästa

  är att skörda det man sår
  och vi fick många goda år

   Men nu
   här och nu
   säger du
   att du har en hemlighet

   Nu!?
   Här och nu?!
   Ja, herregud
   det är lite man vet:

   En poet,
   så ung som du ungefär

  Och han vet vad kärlek är ...

  ©1994 Peter Oltersdorf

Kommentar: Detta var mitt första bidrag till Melodifestivalen. Låten skrevs 94 och inspirerades - tyvärr - av det faktum att min dubbelhet åter började göra sig påmind. Jag hade flyttat ihop med M på riktigt. Vi bodde i en lägenhet i Västertorp och vardagen började tränga ut rosenskimret. Texten känns lite som en varning till mig själv för det som kunde hända, ifall jag bejakade tendenserna till en längtan ut ur mitt förhållande. I så fall var det en varning som klingade ohörd.

Bidrag till Melodifestivalen
8. Nu   9. Så stort är havet (mp3)   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro 

Tillbaks till 1995
  Så stort är havet

  Som liten lekte jag vid vattnet
  då vindarna var varma
  och där fanns alltid en famn
  av starka armar
  som kunde bära mig
  de gånger då havet var för hemskt och stort
  Det är sånt pappor gör
  och alltid gjort

   Så stort är havet

  Som ung så ville jag se allt som fanns
  i hela världen
  Jag kunde flaggor och namn
  For ut på färden
  med skallen full av rätt och fel
  Javisst, jag ville bli en man
  men jag kom aldrig fram
  Kom aldrig i hamn

   Så stort är havet
   för en ensam man

   Och jag vet
   ingen nåd, ingen rätt
   finns det på havet - Nej,
   ska jag komma i land
   så är det upp till mig

   Så stort är havet
   ensam, långt från land
   Ensam
   Ensam

  bland vrak och spillror
  men jag lever
  Om du hör mig har jag nått min strand
  Men jag vill minnas ibland
  det liv som var
  och de jag lämnat kvar

   Så stort är havet
   Så stort är livet

   Så stort är havet
   O, Gud

   Så stort är havet
   Havet

  ©1982, 1995 Peter Oltersdorf

Kommentar: Jag hade kämpat så länge. Jag hade gjort allt jag kunde; jag hade spelat in demokassetter med Lantmännen, jag hade gjort en egen demokassett, jag kämpade med att få ordning på vardagen och ekonomin - och jag kämpade med mig själv och mitt förhållande. Dessutom kämpade jag med att lära mig hur man gjorde musik med hjälp av synt och dator. Till min "hjälp" kom sedan ett datavirus som förstörde allt mitt arbete med den här sången. Den kassettinspelning som du kan höra här är allt som finns kvar. M älskade den här sången. Själv brister jag ibland ut i tårar när jag hör den. Jag vet vad varje ord och varje ton i denna sång har kostat mig. Den här låten smärtar mig. Denna brummande inspelning skickades in till 1996 års melodifestival.

Bidrag till Melodifestivalen
8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil (mp3)   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro 

Tillbaks till 1997 (1.)  Tillbaks till 1997 (2.)
Tillbaks till 1998
  Silverpil

  Silverpil
  rakt in i mitt heta hjärta
  Färga mig
  med dina år av smärta

  Smakar dig
  Dricker som du var en källa
  Se två skal
  som skulle föreställa

  drottningen av hem och barn
  konungen av världen
  I natt så börjar färden
  dit där

   kärleken är som en eld
   för alltid
   där ingen går med blicken fälld

  Så varm
  Hör ditt hjärta
  känner fukten
  mot min arm
  den mjuka kärlekslukten

  Här kommer du
  Här kommer jag
  Honung på din tunga
  Här förblir vi unga
  här där

   kärleken är som en eld
   för alltid
   där hela kroppen sjunger:

    Lite till
    bara lite till
    Det är allt jag vill
    bara lite, lite, lite

    Lite till
    bara lite till
    Det är allt jag vill

  Där går du
  och där går jag
  som om vi var normala

  Vi låter kroppen tala
  först när

   kärleken är som en eld
   för alltid

   Ingen går och längtar
   Hela kroppen sjunger

   Ingen går med blicken fälld
   när kärleken är som en eld

  ©1996 Peter Oltersdorf

Kommentar: 1997 års schlagerbidrag, Silverpil, är en dröm. Jag är osäker på ifall det är drömmen om att mitt och M:s gemensamma liv skulle bli bättre, eller ifall det är drömmen om en ny kravlös och intensiv kärlek, drömmen om någon annan. Jag skulle gissa på det senare. Silverpil är trots allt en av de sånger jag tycker allra bäst om. Kompet använde jag som bakgrund när jag sjöng upp för att komma in på musikkursen på Skeppsholmens folkhögskola. Ifall Så stort är havet bara var en ocean av smärta, så är Silverpil min tröstare.

Bidrag till Melodifestivalen
8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt (mp3)   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro 

Tillbaks till 1997
  För lite av allt

  För lite av allt
  av socker och salt
  av alla kryddorna

  För lite sol
  på den plats där vi bor
  bland alla skuggorna
  bland alla bilderna
  av kärlek hopp och tro

   För lite
   För lite av allt
   men du lever i drömmar
   och gör så gott det går
   För lite
   För lite av allt
   Du får
   för lite
   för lite av allt

  För lite tid
  för att stå bredvid
  och bara vänta på
  den stora vågen
  som ska ta oss härifrån

   För lite
   För lite av allt
   Men du går dina vägar
   och följer gamla spår
   För lite
   För lite av allt

   Det händer att du ser
   dem som lagt sig ner
   de som inte reser sig mer

  För lite sömn
  för en kärleksdröm
  som bara pockar på
  som bara hoppas på
  att någon ska förstå

   För lite
   För lite av allt
   Det är sten
   det är sand
   men du gräver där du står
   För lite
   För lite av allt
   Du får

   för lite
   för lite av allt
   men du lever i drömmar
   och gör så gott det går
   För lite
   För lite av
   allt

  det vackra
  som leker i ditt hår
  som kysser bort en tår
  så sorgsen och salt

  ©1997 Peter Oltersdorf

Kommentar: Lika lyckad som jag upplevde att Silverpil blev, lika medioker blev För lite av allt. Denna sång var min andra duett tillsammans med sångfågeln Eva, som jag först träffat under mitt år i Hultsfred. I motsats till mitt och hennes första samarbete så gick allt på tok med den här låten, dess namn är en varudeklaration. Jämför gärna med låt nummer 17, Ser du mig, som du finner nedan, så förstår du vad jag menar.

Bidrag till Melodifestivalen
8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu (mp3)   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro 

Tillbaks till 1998
  Svara nu

  Jag skulle göra vad som helst
  för en tid stå bredvid, finna vägen för mig
  Jag skulle ha blivit nåt
  som en riktig man
  en som vill och kan

  Jag drömde om det ibland
  Det var länge sen
  alltför länge sen

   Svara nu
   om du kan förklara det
   Vad känner du för mig?
   Vad känner jag för dig?

   Ska vi göra
   eller låta det vara?
   Säg, vad känner du för mig?
   Vad känner jag för dig

   Det var länge sen
   som jag glömde mina ord
   som ger säkerhet och kraft och mod

  Ta två steg fram och ett tillbaks
  Våra liv - stora kliv, eller små tidsfördriv?
  Jag minns hur vi drömde då
  om vad världen var
  om ett kärlekspar
  Men finns våra drömmar kvar?

  Det var länge sen

   Svara nu ...

   Det var länge sen
   men glöm bort vad jag sa nyss
   Det smälter ändå bort
   i nästa kyss
   eller hur?

    Är det förfining
    är det kultur
    som skiljer en människa från djur
    med lite tur
    och energi
    kan man ta sig ur
    det där
    och kanske bli fri

   Kanske fri
   Ooh la la la la
   Det känner jag för dig
   men vad känner du för mig?

   Tuta, köra
   le och förföra
   Säg
   Det känner jag för dig
   men vad känner du för mig?

  Är det samma sak?
  Är det hopp?
  Är det stopp?

  Är det vägen för dig
  så är det vägen för mig

  Jag säger: Oooh

   Ooh la la la la
   Det känner jag för dig
   men vad känner du för mig?

   Tuta, köra
   le och förföra
   Säg
   Det känner jag för dig
   men vad känner du för mig?

   Det var länge sen
   för i världen utanför
   finns så lite plats
   för det vi gör

   Men om det inte stör
   så stannar jag hos dig
   min älskade

  ©1998 Peter Oltersdorf

Kommentar: Svara nu är en skapelse av ren och skär gubbsjuka! Jag blev tokförälskad i en ung kvinna på folkhögskolan. Det blev inget och det hände inget, därtill var jag alltför ängslig. Rädda pojkar får aldrig kyssa vackra flickor, särskilt inte om de redan har en vacker flicka hemma - och vill ha en till!

Bidrag till Melodifestivalen
8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful (mp3)   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro 

Tillbaks till 1998
  Ful

  Kärleken är ful
  Se hur den smeker barnets kind
  med gamla skrovliga händer
  Se hur den jollrar lyckligt
  utan tänder

  Kärleken är dum
  Hör hur den sjunger serenader
  under världens balkonger
  hur den bedrar sig själv
  med söta sånger

  Kärleken är ful
  Ett fånigt leende
  En blick i hemlighet Ett nytt beteende

  Kärleken är blind
  och jag vill hinna se lite till
  av vår stora värld
  tills jag vet vad jag vill

  Kärleken är här!
  Hör hur den krafsar lätt på dörren
  hur den smyger runt huset
  Den tycks ta över här
  när jag släckt ljuset

  Kärleken är stor
  som en oändlighet
  Och hur den tog sig in
  är mer än vad jag vet

  Kärleken är här - med sitt begär

   Vill inte känna
   Jag vill inte se
   dig stå där i dörren
   Det är ingen idé

   Två mjuka händer
   dina ögon
   ditt hår

   Mitt hjärta kan vinnas
   lämnas att minnas

   Kärleken är svår

  Kärleken är vår:
  Ett outtalat band
  en droppe i min hand
  ett annorlunda land

  en nåd vi sällan når
  en värld dit vägen så sällan går
  Men visst händer det
  visst händer det
  ibland.

  ©1998 Peter Oltersdorf

Kommentar: Med anledning av den gubbsjuka som Svara nu drog sin näring ur, så är väl den här sången en delvis ironisk kommentar och hyllningsschlager till kärleken. Lite bitterljuv kan man nog säga.

Bidrag till Melodifestivalen
8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger (mp3)   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro 

Tillbaks till 1998
  När jag sjunger

  Tänkte jag skulle brinna
  bli nåt speciellt
  Tänkte jag skulle hinna
  om siktet var rätt ställt

  Men det som livet hittills skänkt
  är nötta knän tills skinnet blänkt
  Att krypa
  tjuvnypa
  Inte vad jag tänkt

   För när jag sjunger ser jag änglarna
   Ja då ändras allt
   Och när jag sjunger blir jag varm igen
   fast det är så kallt

  Tänkte jag ville vara
  ett tag som andra lär
  Ville slippa förklara
  den elden som jag bär

  som brinner både dag och natt
  som är min plåga, är min skatt
  på jorden
  de orden
  som jag här tonsatt

   För när jag sjunger ser jag änglarna
   Ja då ändras allt
   Och när jag sjunger blir jag varm igen
   fast det är så kallt

    här i norden
    så tårarna blir till is
    Ta mig till havet
    till tropiska paradis
    där man får sjunga
    och dansa
    på ett annat vis

   Det kan ändra allt
   för när man sjunger blir man levande
   Det är livets salt

  Tänkte jag ville veta
  hur livet kan se ut
  om man slutar att leta
  att spara på sitt krut

  För det är ändå samma sak
  Småpåvar både fram och bak
  som tjatar
  och gnatar
  De har ingen smak

   För när jag sjunger blir det falskt ibland
   kan bli fult och fel
   För man står där med hjärtat i sin hand
   sätter allt på spel

   För när jag sjunger ser jag änglarna
   Ja då ändras allt
   Och när jag sjunger blir jag varm igen

   så varm överallt

  ©1998 Peter Oltersdorf

Kommentar: Ett schlagerbidrag så nära eurodisco som jag kunde komma. - Förresten, är den inte lite gay ..?

Bidrag till Melodifestivalen
8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt (mp3)   16. Kunde aldrig tro 

Tillbaks till 1999
  Överallt

  Förtvivlade älskling
  det är tårar jag ser
  Här delar sig vägen
  fast vi bönar och ber

  Kunde varit mycket mer
  de goda åren några fler
  Men det sker, det som sker

   Överallt
   där vägarna korsas
   Överallt
   där människor möts

   ska vi leta efter något annorlunda
   ska vi leta efter nånting
   som är större än det här

   Överallt
   Och jag ser mig omkring
   men jag hittar ingenting

  Labyrinter
  där vi varit förut
  med plötsliga svängar
  tvära slut
  och en längtan att komma ut

   Överallt
   där vägarna korsas
   Överallt
   där människor möts

   ska vi leta efter något annorlunda
   ska vi leta efter nånting
   som är större än det här

   Överallt

    Och jag färdas så vida omkring
    Jag ser alla människors spring
    hur vi löper runt i en ring
    Vill ha allt
    men får ingenting

   Överallt
   ska jag leta

  bland synder sju
  tills min själ går itu

  av leenden som inget ger
  av tårarna som ingen ser
  och av ögon som ber

   Överallt
   där vägarna korsas
   Överallt
   där människor möts

   Överallt
   Tills min själ går itu
   ska jag undra
   Är det du, älskling?
   Undra om det kunde vara du

   Jag ska undra om det kunde vara du
   och vad du gör just nu.

  ©1999 Peter Oltersdorf

Kommentar: En paradoxal låt, skriven för att bli ett hurtigt schlagerbidrag, men given en helt annan färg efter att M slutligen hade fått nog och lämnat mig, strax efter min enda (fullgångna) otrohet tillsammans med en kvinna ur min dåvarande kör. Föga anade jag då att denna sång var en sorgesång också över den tid som skulle komma, ett preludium till en mörkervandring som skulle vara i nästan ett årtionde.

Bidrag till Melodifestivalen
8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro (mp3)

Tillbaks till 2000
  Kunde aldrig tro

  Det kommer aldrig som man väntat
  Nej, det blir aldrig som man trott
  Det kunde inte hända här
  Inte nu, inte så fort

  Så annorlunda, inte min typ
  och naturligtvis för bra
  Att en förlorare som jag
  skulle uppleva en sån här dag!

   Jag kunde aldrig tro att det var just du
   Kunde aldrig tro det var du
   Jag vågade aldrig tro
   att det här kunde bli bra

  Det är så härligt att få dansa
  Det är så underbart att le
  att öppna ögonen och se
  allt det här livet ändå kan ge

   Jag kunde aldrig tro att det var just du
   Kunde aldrig tro det var du
   Jag vågade aldrig tro

   att jag aldrig mera ska gå ensam
   i en värld där skuggor samlar sig
   aldrig mera ska gå ensam
   och bära allting inom mig

  Så kom närmare intill mig
  ifall du känner likadant
  Förstår du att du är min dröm
  att jag inte kan tro det är sant

  Jag kunde ju aldrig

   tänka mig att det var just du
   Kunde aldrig tro det var du
   Vågade aldrig tro på det här

  Jag kunde ju aldrig

   Kunde aldrig tänka mig att det var just du
   Kunde aldrig tro det var du
   Jag vågade aldrig tro

   att det här kunde ordna sig
   kunde bli bra

   att det här kunde ordna sig
   kunde bli bra

   att det här kunde ordna sig
   att det kunde bli så bra

  ©2000 Peter Oltersdorf

Kommentar: Den här låten är ren fiktion. Paradoxalt nog blev jag under denna tid allt mer olycklig och var på väg in i en djup depression. Den här låten, tillsammans med låtar som Sol & Regn, Silverpil m.fl. hör till vad jag skulle vilja kalla mina "drömska" låtar - i det att de (helt eller delvis) handlar om något som ännu inte hänt. De handlar alla om ett tänkt tillstånd av tillfredställelse, eller snarare det engelska ordet "fulfilment" (typ "uppfylldhet").

De är kompensatoriska. De handlar alla om ett tänkt möte som ska ändra allt, om en förlösning som ska vara både kroppslig och själslig; om både eros och agape. Det är den infantila drömmen om det fullkomliga tillståndet av trygghet och mättnad. Det är drömmen om paradiset, den dröm som är som starkast hos den som saknar.

M var borta. Min drift, som växt sig så stark på vägen bort ifrån henne, klingade även den av sedan hon försvunnit. Den mark som M hade röjt upp ifrån ris och snår växte igen och förmörkades. Gradvis tog mörkret tillbaka vad det förut förlorat.

Porta & trummaskin  1. Här kommer problemen   2. Skönheten   3. Containerbruden   Fyra sånger  4. Sol & Regn   5. Hem till världen   6. När du ler   7. Emelie  Melodifestivalen  8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro 


Hemma hos (10.) Silverpil  (17.) Ser du mig?  18. Nog orkar vi lite till   19. Dit vi alla ska gå   För hemsidan  20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv
"Skildra Stockholm"
17.Ser du mig? (mp3)

Tillbaks till 1996  Tillbaks till 1997  Tillbaks till 1998
  Ser du mig

  Ser du mig
  hur jag söker igenom soporna?
  Ett grått streck över Sergels torg.

  Ser du mig
  och den litenhet hötorgsskraporna
  skänker människoliv i sorg

  Se en gryning gå fram
  över sopor och skam

  Ser du mig
  hur jag springer förbi dig varje dag
  mot ännu slumrande bankpalats

  Ser mig själv
  i ett skyltfönster - ordnar kläderna
  Bär en dröm, men jag vet min plats

  i en lång karavan
  genom tunnlar i stan

  Ser du allt som en
  helt naturlig del
  av en storstad
  Ja, då ser du fel

  Ser du oss
  under dagen på restaurangerna
  titta längtansfullt på varann

  lite skrämt
  som vi nyss kommit ut ur skogarna
  till en främmande frihets land

  Men om kvällen blir varm
  råder brännvinets charm:

  "Hej! - Ser du mig?!"

   Se de stora barnen
   slår dig utan skäl
   Hör sireners sång

   Alla spelar
   sina roller
   gång på gång

   Ser du
   hur vi leker storstad?

  Ser du oss
  när vi dansar igenom gränderna?
  Skynda på, för snart blir det höst!

  Ser du oss
  som i hemlighet räckt ut händerna
  Genom koder och kläder en röst:

  "Ser du mig?"

  Du ser människor, hus
  och bilar
  tusentals ljus

   men vem ser dig?

  ©1996 Peter Oltersdorf

Kommentar: Eva och tävlingen "Skildra Stockholm"

Jag undrar om det inte var våren 95 då jag sprang på Eva i Fruängen. Hon pluggade till lärare och hade ett butiksjobb för att dryga ut de magra studiemedlen. Eva hade, tillsammans med Annika, varit en av de som mest frekventerade min och Patriks sunkiga ungkarlslya i Hultsfred - alltså en ur tjejgänget jag nämnt tidigare. Jag och Annika hade ju som sagt haft ganska täta kontakter som gradvis glesnat, beroende på olika skeden i livet på dessutom olika orter. När jag och Eva utväxlat adress och telefon m.m. så var nästa naturliga steg att min och Annikas kontakt återupptogs.

Jag vet inte om jag glömt det eller helt enkelt inte lagt märke till det innan, men Eva sjöng jävligt bra! Vi - jag, Eva och Annika var i Evas lya ute i den södra Stockholmsförorten Örby - när jag fick höra vilken underbar röst Eva hade. Det hade alltid varit något av en dröm för mig att få jobba med bra sångerskor - och jag hade ju också försökt mig på detta tidigare med Jenny(?) och Tassie (M:s lillasyrra).

Jag hade sett i tidningen - Metro, tror jag - att Stockholms kulturråd (Kultur Stockholm) utlyst en tävling "Skildra Stockholm" där de tävlande genom valfri konstart skulle skildra Stockholm. Jag skickade efter materialet med tävlingsregler etc. och satte genast igång att kompornera. Tanken var att tävlingsbidraget i sin helhet skulle vara både en låt och en video. Ett enkelt synopsis bifogades därför tävlingsbidraget tillsammans med noter och kassett. Det är därför texten är uppbyggd som olika scener, även det lilla instrumentala sticket som är en tänkt scen inifrån en lunchrestaurang. (Bonuspoäng till den som hör vilken Bellmanlåt som döljer sig i orgelsolot!)

Versionen nedan är inte originalversionen, utan den som jag kom att använda senare på min demokassett Hemma hos - där jag lagt på en del gitarrer och effekter. Skillnaden är helt enkelt för liten för att motivera att båda versionerna finns på hemsidan

Porta & trummaskin  1. Här kommer problemen   2. Skönheten   3. Containerbruden   Fyra sånger  4. Sol & Regn   5. Hem till världen   6. När du ler   7. Emelie  Melodifestivalen  8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro  "Skildra Stockholm"  17.Ser du mig?  


För hemsidan  20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv
Hemma hos
(10.) Silverpil  (17.) Ser du mig?  18. Nog orkar vi lite till (mp3)   19. Dit vi alla ska gå  

Tillbaks till 1998
  Nog orkar vi lite till

  För alltings skull
  har vi offrat våra barn
  de vi kunde ha haft
  och allt det andra

  som om vi väntade på något
  i köket där tiden står still
  Vi sitter här
  och vet inte vad vi vill

   Älskling
   min älskling
   Nog orkar vi lite
   orkar vi lite till
   av allt det hemska

   Nog orkar vi lite
   orkar vi lite
   orkar vi lite till
   eller hur?

  Vill hoppa av
  Jag vill sticka härifrån
  Inte kämpa mer
  få nånting gratis

  Ge mig en möjlighet
  en möjlighet
  och du ska få se vad jag kan

  Ta emot
  din misslyckade man

   Älskling ...

   Nog orkar vi lite
   orkar vi lite
   orkar vi lite till

    Ibland tror jag de är efter mig
    Det får va' nog med krig idag
    Vill sluta tänka, vill parkera mig
    i ett liv utan obehag

    Bygger tankar, bygger små projekt
    som bara tål att skrattas åt
    Som om min längtan skulle rymmas i
    en medelmåttig låt

   Älskling ...

   Nog orkar vi lite
   orkar vi lite
   orkar vi lite till

    av förnedring och ensamhet
    av skitiga tankar
    lite till av varenda perversion;
    ett hjärta som bankar
    av alla tankarna

   Men älskling
   min lilla älskling
   Visst orkar vi lite till
   Min lilla älskling
   nog orkar vi lite till

  Vad har vi gjort
  för att det skulle bli så här?
  När jag tittar mig omkring
  har allt förstenats

  som om Gud väntade sig
  ett offer till

   Älskling
   min älskling
   Nog orkar vi lite
   orkar vi lite till
   av allt det hemska

   Nog orkar vi lite
   orkar vi lite

   Älskling
   min älskling
   Nog orkar vi lite
   orkar vi lite till
   av allt det hemska

   Nog orkar vi lite
   orkar vi lite
   orkar vi lite till

   eller hur?

  ©1997 Peter Oltersdorf

Kommentar: I alla de låtar jag skrivit, där jag på det ena eller andra sättet inspirerats av M, så finns oftast både ljus och mörker. Denna sång är undantaget. Här finns nästan bara kamp, bara vardaglig leda, bara söndring och hopplöshet. Det lilla sticket i dur känns mest bara ironiskt, även om det aldrig var meningen. Låten blev färdig i slutet av 1997, efter att jag kämpat med texten, musiken och arrangemanget i säkert två år - och med förhållandet ännu längre. Låten var ett monster och - liksom den här hemsidan - något jag behövde få ur mig.

Hemma hos
(10.) Silverpil  (17.) Ser du mig?  18. Nog orkar vi lite till   19. Dit vi alla ska gå (mp3)

Tillbaks till 1998
  Dit vi alla ska gå

  Min kropp är varm
  Mitt hjärta slår
  Och när det stannar
  ska jag gå dit vi alla ska gå

  Mitt liv med dig
  Den doft du har
  Allt ska lämna oss
  I sökandet efter ett svar

  Allt vi har

   är denna eviga längtan
   Går dit vi alla ska gå
   Som skulle vi leva för alltid
   dansar vi lyckligt vi två

   Men snart är det över
   Så håll om mig

   Går dit vi alla ska
   Går dit vi alla ska
   Går dit vi alla ska gå

  Jag älskar dig
  just för ingenting
  För några ord ibland
  ditt leende, kanske min ring

  Och jag gråter tyst
  bara för din skull
  för de vackra träd
  som vindarna ska dra omkull
  till mull

   Denna eviga längtan ...

    Han står och väntar
    Sträcker ut sin hand
    från en annan strand
    Färjekarlen
    för mig i land

   Åh, denna eviga längtan ...

  Kyss mig, ta i mig
  Ligg bredvid
  innan gryningen
  innan kallare händer tar vid
  Korta tid!

   Åh, denna eviga längtan
   Går dit vi alla ska gå
   Säg, hur ska vi leva?
   Håll om mig!

   Jag går dit vi alla ska
   går dit vi alla ska
   går dit vi alla ska

   dit vi alla ska gå.

  ©1997 Peter Oltersdorf

Kommentar: Allting är så ömtåligt, så bräckligt. Och en dag är det bara borta.

Porta & trummaskin  1. Här kommer problemen   2. Skönheten   3. Containerbruden   Fyra sånger  4. Sol & Regn   5. Hem till världen   6. När du ler   7. Emelie  Melodifestivalen  8. Nu   9. Så stort är havet   10. Silverpil   11. För lite av allt   12. Svara nu   13. Ful   14. När jag sjunger   15. Överallt   16. Kunde aldrig tro  "Skildra Stockholm"  17.Ser du mig?   Hemma hos (10.) Silverpil  (17.) Ser du mig?  18. Nog orkar vi lite till   19. Dit vi alla ska gå  

För hemsidan
20. Nånsin (mp3)   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

  Nånsin

  Vi är de sista ur var familj
  Vi är de första som kan allt om vi vill

   Men när ska vi nånsin gå vidare?
   Kommer vi nånsin att gå vidare?
   Kommer vi nånsin komma närmare varann

  Vägen är öppen för varje lust
  Billiga resor till en främmande kust

   Men när ska vi nånsin gå vidare?
   Kommer vi nånsin att gå vidare?
   Kommer vi nånsin komma närmare

   Nu är vår värld rätt fri
   men känns lite kall
   Gud ryms bland tingeltangel
   i en kristall
   Finns en möjlighet här
   eller är det förfall?

  Vad ska vi göra?
  Och vart ska vi gå?
  Orkar vi kämpa med att vara två
  bygga en framtid
  bygga ett hem
  eller drömma om ungdom
  igen och igen

   När ska vi nånsin gå vidare?
   Kommer vi nånsin att gå vidare?
   Kommer vi nånsin komma närmare ...

   ... än nu
   när de stänger snart
   vår sång klingar ut
   Känn hettan i din kropp
   Drick älska och njut
   Eller finns det ett annat beslut?

  Blir vi de sista som varit till
  i en värld utav val?
  Vi gör precis vad vi vill

   Hur ska jag kunna gå vidare
   Hur ska jag orka gå vidare

   Kommer du nånsin?

  ©2006 Peter Oltersdorf

Kommentar: Detta är den första låten som gjordes direkt för hemsidan, 2006. Den är som ett postludium till åren med M och de sorgliga åren efteråt. Jag funderade mycket under den här tiden över hur jag skulle leva, nu när framtiden låg bakom mig. Jag hade just fått jobb, men mitt privata liv var bara ett stort ingenting. Vad skulle jag göra nu?

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår (mp3)   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

  I dina spår

  Jag följer dina spår
  Nu har jag inget kvar att dölja
  Så jag går
  dit en som jag kan gå
  Nu har jag inget kvar att dölja
  Spåra, följa, gå
  Hoppas på

   Hoppas att vår kärlekssång ska bli evig min vän
   Mina drömmars vän
   Att vår kärlekssång ska bli evig
   Inga tårar
   Inga blödande sår
   när jag går i dina spår

  Nu finns jag inte mer
  En sten vågor ska överskölja
  och jag ber till nån jag aldrig ser
  Nu har jag inget kvar att dölja
  Spåra, följa, gå
  Hoppas på

   Hoppas att vår kärlekssång ska bli evig min vän
   Mina drömmars vän
   Att vår kärlekssång ska bli evig
   Dina tårar
   Dina blödande sår

   och de slår dig idag
   som de slog dig igår

   Och jag
   jag är alldeles för svag
   men så gott jag nu förmår
   tassar jag tyst i dina spår

  Det funkar inte mer
  nu när min drog har slutat verka
  och jag ser på resten av mitt liv

  Så ömklig
  Kan väl någon märka
  liten lärka
  så högt upp i det blå

   Sjunga ut sin kärlekssång
   över fält och äng
   för sitt lilla liv
   En kärlekssång som är evig

   Små, små fåglar
   deras bräckliga vingar som slår
   föds och förgår

  Kan någon älska mig?
  Och kan jag älska nån tillbaka?
  Ge, försaka?
  Be? Kanske se ...

   ... och höra denna kärlekssång, som är evig min vän?
   Mina drömmars vän
   låt vår kärlekssång vara evig
   Inga tårar
   Inga blödande sår
   när jag går i dina spår

  ©2006 Peter Oltersdorf

Kommentar: I ett drygt årtionde hade jag observerat alla dessa märkliga tillfälligheter och "tecken" som kantat min väg, men någon kallelse hade aldrig kommit. Talade Gud till mig, eller var det bara ekon ur mitt eget omedvetna? Vems spår var det jag hade följt i ett drygt årtionde, var det Guds spår, eller var det bara jag själv som gick i cirkel och ständigt återkom till mig själv? Jag vet inte. Jag vet bara att jag längtade efter en kärlek större än ord kan beskriva. Jag längtar fortfarande.

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt (mp3)   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

  Där ingenting är svårt

  Jag drömmer om ett land ibland
  där jag dansar, där jag ler
  där ingen längre hånar mig
  för de drömmarna jag ser

  Där dansar jag på ängarna
  Så lycklig
  Inget bittert, inget hårt
  Allting är ditt
  mitt
  vårt

   Ett land där ingenting är svårt

  Det känns som en oändlighet
  sen jag dansade sist
  Nu går jag bland ruinerna
  av den kärlek som jag mist

  Sålt smöret, tappat pengarna
  Olycklig
  Ingen andra vår
  Vet inte alls
  hur jag mår
  Vet inte varför hjärtat slår

   Gud
   hör Du mig?
   Gud?

   Gud
   Ser Du mig?
   Gud?

  Har längtat i en evighet
  att få säga förlåt
  till mötet, till försoningen
  till befriande gråt

  mot skogen och mot ängarna
  Så lycklig
  Inget bittert, inget hårt
  Allting är ditt
  mitt
  vårt

   Ett land där ingenting är svårt

   Gud
   där Du hör mig
   Gud

   Gud
   där Du ser mig
   Gud

   och kanske älskar mig

  Jag drömmer om ett land ibland
  där jag dansar och ler
  där ingen längre hånar mig
  för de bilderna jag ser

  Där dansar jag på ängarna
  Så lycklig
  Inget bittert, inget hårt
  Allting är ditt
  mitt
  vårt

   Ett land där ingenting är svårt

  ©2006 Peter Oltersdorf

Kommentar: Riffet är gammalt, även om det inte är lika gammalt som den längtan låten skriker ut. Den här sången är en bön, sprungen ur en ensamhet som är lika gammal som jag själv. Eller snarare så är den evig. "De profundis clamavit ad te Domine".

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar (mp3)   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

  Underbar

  I gryningstimman, här i stilla ro
  med tummen mitt i handen, fötterna i samma sko

   Jag kunde varit så, varit så
   varit så underbar
   men nu så finns bara spillrorna kvar

  En solig morgon, på många vis
  Ett smutsigt fönster skiljer mig ifrån ett paradis

   Det kunde varit så, varit så
   varit så underbart
   men nu så finns bara stunderna kvar:
   Ljudet av en liten fågel,
   himmel, sol och ljus
   över mitt lilla hus - Ljus!

  Som jag längtat! - Så långt jag minns
  har frågan gnagt i mig, vill veta varför just jag finns

   Jag kunde varit så, varit så
   varit så underbar
   I mina drömmar jag reser och far
   Och jag flyger över hela världen
   med sagor med mig på färden
   från tider som var:
   Dräpa drakar åt prinsessorna,
   alla resorna
   som jag minns
   ifrån den tid
   då jag var liten
   men lovande prins

  Jag hör Gud tala, hör tunga ord:
  - Det här har du ordnat själv - det är inte alls mitt bord!
  Du kunde varit så varit så, varit så ...
  - Du menar varit typ underbar?
  - Visst! Men nu så finns knappast någon tid kvar.

  Så "Carpe diem" - fånga denna dag!
  Nu finns det inget framför, inget bakom, bara jag

   Och jag vill vara så, vara så
   vara så underbar

   Det kunde varit så, varit så,
   varit så underbart

  ©2008 Peter Oltersdorf

Kommentar: Detta är den sista av de sånger som jag ifrån början planerat att ha på min hemsida. I motsats till de ovanstående tre sångerna så färdigställdes både texten och musiken efter det att jag börjat jobba på hemsidans övriga innehåll. Sången representerar en särskild sida av min humor, nämligen den sida som ironiserar över mig själv, liksom också över min egen tro och min innerliga längtan. - Jag behöver den sortens humor som ett slags säkerhetsventil, för ifall jag skulle ta mig själv och mitt liv på blodigaste allvar hela tiden så skulle jag förmodligen bli vansinnig på riktigt.

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen (mp3)   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

Tillbaks till 2009  Tillbaks till 2010
  Solen

  Invid en flod av smutsigt vatten
  fann jag en kvinna, jag fann dig - Liksom mig
  en som vandrade i natten
  När kommer gryningen till dig?

   När lyser solen på den vägen där du går?
   När lyfte nån upp dig och tog hand om dina sår?

  Alltid så vaksam kall och bitter
  Det finns en hårdhet kring din mun - din unga mun
  Det enda du besitter
  är minnen av en sinad brunn

   När lyser solen...

  Ingen kontakt, ingen beröring
  Ingen får komma nära dig - för nära dig
  Som en dubbel miljöförstöring
  är lagren av smuts som täcker dig

   När lyser solen...
   Säg, finns det nån sol?

  Och jag brann utav förväntan
  kär i min egen fantasi - en onani
  närd av årtiondens längtan
  Hur skulle jag kunna låta bli?

   När lyste en sol sist på den väg där jag går?
   När lyfte nån upp mig och la om mina sår?

  Om jag går in och sedan vänder
  bland dem som passerade revy - är jag knappast ny
  Men finns skulden där, i mina händer
  då har jag ingenstans att fly

   Då finns ingen sol mer på den väg där jag går
   Då hör jag till dem som givit dig dina sår

   När lyser solen på den vägen där du går..?

  ©2009 Peter Oltersdorf

Kommentar: Den här texten är inspirerad av många saker, först och främst en kontakt över nätet med en ung kvinna som utsatts för övergrepp som barn, en kvinna som jag åtrådde, eller ifall det nu var min egen fantasi om henne som jag åtrådde. Henne träffade jag aldrig i verkligheten. På sätt och vis så blev den här låten senare indirekt tillägnad N, en kvinna som jag träffade både över nätet och sedan även i verkliga livet - och som faktiskt också kunde ha varit med och sjungit på slutrefrängerna, men så blev det till slut inte. Nu, när jag har hunnit tänka efter lite, så är låten nog också tillägnad mig själv. Likaså är den tillägnad alla andra mer eller mindre ensamma och trasiga människor som finns därute och som söker efter att få sina drömmar uppfyllda, eller om det nu är mardrömmar. Kanske söker vi speglingen av både ljuset och mörkret.

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem? (mp3)   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

  När kommer du hem?

  Inget är som tystnaden i mitt rum
  Nu ligger jag intill dig, stel och stum
  Sakta som när flod tog dig till min ö
  kom ebb och drog dig utåt - tum för tum

   Säg mig, när kommer du hem
   till mig och öppnar dörrar
   och tänder ljus igen

  Jag ligger på en säng där skräck är bäddningen
  och signalerar i all tysthet efter räddningen
  men du ser som på ett fönster - Inför sin sorti
  gör din själ sin packning färdig, med min kärlek i

   Säg mig, när kommer du hem...

  Nu hänger jag på korset för min kärleks skull
  för allt jag gjorde och sa när jag var rädd och full
  Jag är ett träd med väldigt dåligt rotsystem
  som vinden när som helst kan dra omkull

   Säg mig, när kommer du hem
   till mig? - Hon öppnar dörren
   och sedan så
    går min älskade
    från vårt fallna fort
    Så går min älskade
    för långt bort
    för långt bort

  Så offras det en dröm på tidens altare
  till framtida skördars förvaltare
  En liten pojke gråter skrämt
  Om än undernärd
  så undrar han: är skörden
  verkligen så mycket värd?

   Säg mig, när kommer du hem
   till mig och öppnar dörrar
   och tänder ljus igen

  ©1985, 2011 Peter Oltersdorf

Kommentar: Det här är en gammal låt, skriven redan 1985, då mitt förhållande med A (min första stora kärlek) börjat knaka i fogarna. När jag hade skrivit den så visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med den. Dels hade jag inget band att spela den i, dels passade den inte riktigt in ibland de andra låtar som jag skrev vid den här tiden då jag, inspirerad av min vänkrets (främst Johan och Simon), försökte göra depprocklåtar med hjälp av min portabandare och min usla trummaskin (varav två stycken letat sig in överst på den här sidan). När jag nu, för någon månad sen (skrivet i april 2011), bestämde mig för att spela in den så närde jag en idé om att det skulle låta lite Black Sabbath om den, men så blev det inte riktigt. Istället blev det till en sorts elektrifierad visa. Jag förmodar att min gamle kamrat SirN hade rätt, den där gången under tidigt åttiotal, då han kallade mig för "Vis-Storken"... Jag har ingen aning om hur det kom sig att jag plötsligt fick den på hjärnan, så här långt efteråt, men i praktiken så blir dess uppdykande här samtidigt en hommage till A för att hon (i skrivande stund) är den enda person som bidragit med material till boken/hemsidan.

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade (mp3)   27. Jag finns   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

Tillbaks till 2011  Tillbaks till 2012
  Mina älskade

  Så det är över nu
  Lite flipperspel
  Kulan rullar rätt och kulan rullar fel
  Kunde ha blivit nåt
  för en riktig man
  en som både vill och kan

   Tänker ibland
   på mina älskade
   på det som var
   mina älskade
   Vad har jag kvar?
   Men så ibland så lyser solen ända in
   och den stunden är min

  Så det var jag och du
  för man ska vara två
  På övermogen dans
  finns det ingen som vill gå
  för att kanske få stöta på
  någon som har levt klart
  skinnet fårat, blekt och bart

   Hösten kommer snart
   till alla älskade
   Minns det som var
   mina älskade
   Vad har jag kvar?

   Minns att jag älskade
   Jag tror jag gör det än
   älskade vän

   Men man får kämpa som ett djur
   där i tvåsamhetens bur
   Minns att vi bar en dröm:
   Vi skulle ha det tryggt och bra
   vi tillsammans, du och jag

  Men sen knyts nya band
  Man går hand i hand
  i samma gamla lyckoland
  där guld lätt blir till sand
  för så väldigt många älskade

   Minns det som var
   mina älskade
   Vad har jag kvar?
   Jo, mina älskade
   minnena av de av älskade
   av er alla

   Och kanske blir vi åter älskade

  ©2011 Peter Oltersdorf

Kommentar: Egentligen borde jag ha lagt den här bland schlagerlåtarna, men då hade jag behövt numrera om samtliga filer och byta namn på dem, bara för ordningens skull. Det hade jag helt enkelt inte lust med. Detta är med all sannolikhet mitt sista försök någonsin att komma med i melodifestivalen. Att färdigställa och skicka in den här låten till den så kallade Webbjokertävlingen var i mångt och mycket en impulshandling som jag ångrar nu, inte bara för att den inte kom med. Det här är en låt som jag har burit med mig väldigt länge, men som aldrig tycktes bli klar. Nu färdigställde jag den på rekordtid, med vissa brister som följd. Den är (liksom dess kompositör) värd en bättre behandling.

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns (mp3)   28. Resa sig   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

Tillbaks till 2012
  Jag finns

  Vet inte vem som ger och får
  men jag vet att just när du går
  håller jag tillbaks en tår

  Denna stora ensamhet
  ville jag ha som hemlighet
  men jag tror du vet:

   Jag finns alltid där för dig
   om du behöver mig
   Jag finns där för dig
   om du behöver
   Jag finns där
   där för dig

  Det är för kärlek jag är gjord
  Består av ord
  men blir ett skepp
  när du går ombord

   Jag finns alltid där för dig
   om du behöver mig
   Jag finns där för dig
   om du behöver
   Jag finns där

    Minns du
    hur skönt vi hade det sist?
    Jag finns alltid där för dig
    om ditt liv är trist

   Jag finns där för dig
   om du behöver mig
   Jag finns där för dig
   om du behöver
   Jag finns där
   Men finns du där för mig?

  Jag är ofta tvekande
  inför ditt liv, ditt lekande
  förnekande

   Men jag finns alltid där för dig
   om du behöver mig
   Jag finns där för dig
   Om du vill ha mig
   finns jag alltid där

    Minns du
    hur skönt vi hade det sist?
    Jag finns alltid där för dig
    när ditt liv är trist

   Jag finns där för dig
   om du behöver mig
   Jag finns där för dig
   om du behöver
   Jag finns där

  Det finns en tid
  det finns en fas
  Det finns en plats
  dit själen dras
  Det är en sorts oas

  Där finns en ro i allt vi gör
  Där finns det ingenting som stör
  den röst du hör:

   Jag finns alltid där för dig
   om du behöver mig
   Jag finns där för dig
   om du behöver
   Jag finns där

   Alltid där för dig
   om du behöver mig
   Jag finns där för dig
   om du behöver
   Jag finns där

   Alltid
   Jag finns alltid där
   för dig

  ©2012 Peter Oltersdorf

Kommentar: Kan en kärlekssång vara ironisk? Kan den vara tvetydig, bitterljuv? Tja, varför skulle den inte kunna vara det? Varför skulle den inte kunna ha åtminstone en fot kvar i verkligheten? Att den här sången väsentligen handlar om N:s sporadiska nedslag i mitt liv under det senaste året är förstås ganska givet, men i någon liten mån finns också spår av självironi i den, samt möjligen också en och annan ytterligare adressat. Men som sagt, i allt väsentligt är detta N:s låt, vad texten beträffar.

Musiken i sig kom dock till på ett lite märkligt sätt. Jag hör ju rätt dåligt på ena örat, vilket bland annat gör att jag har svårt att höra var olika ljud kommer ifrån. En dag när jag satt och jammade för mig själv på gitarren så slutade en liten gitarrfigur jag spelat på tonen H (eller B för den som så vill). Jag tyckte mig då höra en märkligt lång efterklang som jag inte alls förstod varifrån den kom, tills jag insåg att ljudet kom från kylskåpet! Det gav ifrån sig en svag ton, tonen H. När jag börjat lyssna så hörde jag också en annan ton ifrån kylskåpet, nämligen ett lägre Giss/Ass. Kylskåpet spelade alltså de viktigaste tonerna i ett ass-mollackord. Jag spelade då detta och gick sen ner till ett vanligt E-dur och började nynna. Sen rann låten fram av sig själv på nolltid. Machine music har fått en ny innebörd.

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig (mp3)   29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

Tillbaks till 2012
  Resa sig

  Ett kyligt golv att kliva på
  längs den väg du en gång valde att gå

  Se en pojke dansa runt lite som han vill
  Se hur mannen tittar på
  Hela kroppen spritter
  men han sitter still ändå
  Han vill resa sig upp och gå

  Det skulle varit ett helt annorlunda liv
  ett annat jag
  där drakar färgar himlen
  som en evig sommarfest
  i goda vänners lag

  Allting verkar ju så vackert
  när man singlar som ett löv
  En sång
  men du är döv

   Tänk att resa sig upp och gå
   bara dansa därifrån
   Bara resa sig upp och gå
   för att dansa, dansa därifrån

  som en vind
  lika fort
  tänk att bara någon gång få någonting gjort

  Allting verkar ju så vackert
  när man löper som en hind
  En bild
  men du är blind

  Se en pojke dansa runt lite som han vill
  Se hur mannen tittar på
  Hela kroppen spritter
  men han sitter
  Han vill resa sig upp och gå

   Tänk att resa sig upp och gå
   bara dansa därifrån
   Bara resa sig upp och gå
   för att dansa, dansa därifrån

  Hör din röst, som metall
  En gång varm, men nu så kall
  Och den skär igenom bröstet
  för att nå det som vill
  resa sig upp och gå
  bara resa sig upp och gå
  Varför får du inte resa dig upp och gå?

   Tänk att resa sig upp och gå

  Minns du när du satte på dig pappas skor
  hur världen skrattade när liten lekte stor

  För en pojke dansar runt lite som han vill

  Jag vill resa mig upp och gå
  Vill du inte resa dig upp och gå?
  Låt oss resa oss upp och gå

   Tänk att resa sig upp och gå

  ©1997, 2012 Peter Oltersdorf

Kommentar: Den här låten kan ha kostat mig två kärlekar. Tja, kanske inte riktigt, jag återkommer till det. Hur som helst var texten och upplägget för låten klara 1997. Texten föreligger från ett papper som jag minns att jag skrev ut medan jag hade ett ALU (ett pajasprojekt arbetsförnedringen hade som kallades "arbetslivsutveckling" och som gav de arbetsslöa en ny a-kasseperiod efter sex månader) på något som kallades för "Ett Samhälle För Alla", förkortat ESFA. Det var ett projekt som byggfacket Byggettan höll i och som avsåg att inventera fastigheter ur handikappsynpunkt. Min huvudsakliga insats i detta projekt bestod i att spela dataspel och att sitta och snickra på texten till låten ovan. Fast det är klart, i någon liten mån ägnade jag mig också åt att registrera inventeringens resultat på dator.

Men för att återkomma till kärlekarna, så kände jag under denna tid ganska ofta att jag satt fast i min relation med M, att jag var ekonomiskt beroende och att jag liksom alltid var skyldig, att jag inte kunde bidra med något till vårt gemensamma liv. Detta födde en stark längtan bort ifrån förhållandet. Det handlade inte om någon bristande kärlek till M, utan om en bristande självkänsla. Jag längtade bort. Det är en tragikomisk ironi att det musikaliska färdigställandet av den här låten under 2012, baserat på ovan nämnda textblad samt en musikfil (MIDI) som gjordes 97, tog så mycket tid (tillsammans med färdigställandet av den resterande uppdateringen av hemsidan, gällande just år 2012) att det möjligen bidrog till att jag ställde in två besök som N hade tänkt göra hos mig under hösten/vintern 2012. Det fanns också andra skäl till detta, men de står på annan plats på hemsidan. Resultatet blev i vilket fall som helst att N satte punkt för vår relation. Tänka sig att en låt som handlar om frihetslängtan kan vara så förknippad med en frihet man inte alls önskar sig...

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig    29. Sommarvind (mp3)   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv

  Sommarvind

  Skynda dig, skynda dig, kom när vinden vänder
  Skynda dig, skynda dig, kom hit från varma länder
  Skydda mig, skydda mig från allting ont som händer
  Rädda mig, rädda mig, min...

   Sommarvind, du dansar i mitt hår,
   dansar över ängarna, du dansar ibland träden
   Sommarvind, jag flyger när jag går,
   ser dig rita mönster uti vattnet, uti säden
   Sommarvind, du lyfter små frön i din hand och sår dom
   Sommarvind, du lyfter mina sorger
   I din varma hand förgår dom

  Sommarlåt om en båt, om havets blåa bölja
  Sången som börjar om var vinter som ska följa
  Kött är hö, blomstren dö, men det vill sången dölja
  Rädda mig, rädda mig, min sommar

   Det är dig som jag väntar på, det är dig jag vill ha
   Sommarvind...

  Skutan går, hjärtat slår och Venus går ur skummet,
  olik den hjärtevän som en gång fanns i rummet
  Hon är ung, jag är dum, blind av dröm och dumhet,
  så rädda mig, rädda mig nu
  från mig själv

  Sommarvind. Drömmer om en sommarvind.

  ©1980, 2013 Peter Oltersdorf

Kommentar: Detta är en sång vars ursprung troligtvis bör sökas på Månadsvägen i Jakobsberg 1980, men strukturen, eller snarare den brist på struktur som låten hade i början antyder att den mycket väl kan vara ännu äldre, kanske till och med en av de allra första låtar jag gjorde, eller i detta fall snarare ett utkast till en låt. Vad som nu har blivit låtens refräng var ursprungligen en vers, den enda vers som skrevs just där och då. "Sommarvind" var då en liten visa i någon sorts folkviseton. Jag hade hunnit lyssna en del på Kebnekaise och Kenny Håkansson vid den här tiden, så det är väl där inspirationskällan ska sökas, även om låten i sin nuvarande form mer känns som ett möte mellan Merit Hemmingsson och Gary Moore...

Någon gång i vintras/våras (2013) så improviserade jag fram en sorts blues i moll. Jag hade då inte en tanke på min gamla vissnutt "Sommarvind", men emellanåt när jag satt och spelade så halkade jag in på denna gamla låt. Så småningom så började de två låtarna gifta ihop sig och nedkom därpå med två välartade små stick.

Jag kan inte låta bli att undra hur en Peter som ännu var i tonåren skulle ha reagerat på att hans romantiska och söta lilla sommarvisa blandades upp med gallan från en man i övre medelåldern, en man som inte längre tror på sommarens mirakel, en man vars drömmar har bleknat. Jag tvivlar på att dessa två människor skulle ha förstått varandra, ifall nu ett möte hade varit möjligt. Hur skulle en åldrad Peter ha kunnat förklara att den där sommaren som denna tonåring drömde om och som vi alla måhända drömmer om kanske bara upplevs under några få tillfällen under en livstid - och att den inte sällan förblir just en ouppfylld dröm. Det är drömmen om henne/honom/den/det som kommer likt en frälsare från fjärran med liv och värme. Det är drömmen om livets upprättelse och slutliga triumf över döden.

Ifall ett falskt hopp håller en människa vid liv, har man då rätten att krossa det? Den tonårige Peter var en omogen pojke, en oskuld som aldrig fått älska eller blivit älskad. Till vilken nytta hade det varit ifall jag hade talat om för honom att allt det han så innerligt och länge längtat efter var förgängligt och till stora delar bestod av juvenila fantasier och orealistiska drömmar? Jag tror inte att han hade överlevt den vetskapen. Dessutom hade jag i så fall samtidigt farit med viss osanning, för hur mycket jag än försökt att utsläcka min juvenila, eller rent av infantila sommardröm ur mitt inre, så finns den alltjämt kvar. Den där livstörstande ynglingen finns ännu kvar någonstans inom mig - med all sin längtan. Hur ska vi leva med varandra?

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig    29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan (mp3)   31. Ode till ett okänt liv

  Fönstret mot gatan

  En man utan syfte, en tänkande kuliss
  som i sitt hus mäter i ljus
  En strimma på golvet som sakta rör sig
  mot dagligt bröd, mot daglig död

   I fönstret mot gatan

  Fåror och tomt betraktande hål
  Ett gammalt träd, av gammal säd
  Rörelser, ljud av lekande barn
  Ett livets hån från syrenbersån

   från fönstret mot gården
   och från fönstret
   mot gatan
   där människor går
   på gatan
   De går mot okända mål

  Åren blev som håren grå
  En sinande brunn, en sinande mun
  Tankarna fastnar som trafiken
  där nedanför. Där nedanför
  går flickorna i en syndfull dans
  Ensamhet i evighet
  Kommer ihåg, med hjälp av sin hand
  all närhet, het enighet

   i fönstret mot gatan
   där människor går
   på gatan
   De går mot okända mål

  Att bita i det sura äpplet
  med löständer, med löständer
  Att skydda sina ögon och samla deras tårar
  med valkiga händer, valkiga händer

   i fönstret mot gatan
   bland minnen
   nu finns bara minnen
   ensam med sina minnen
   Minnen

  ©2014 Peter Oltersdorf

Kommentar: Detta är ännu en låt med rötterna i åttiotalet, som för omväxlings skull är en up-tempolåt och som också låter åttiotal. Trots att det var under just den tiden som mitt liv slutligen tog fart, så har nog hjärtat annars mest och oftast klappat för (främst det tidiga) sjuttiotalet. En skillnad mellan den här låten och exempelvis Sommarvind är också att jag inte med säkerhet kan placera dess tillkomst i tiden. Gissningsvis gjordes de första utkasten till den någonstans under 83 eller 84. Till skillnad från Sommarvind har den här versionen också gjorts om en del i förhållande till originalet, delvis därför att en del av musiken glömts, varit allmänt trist, samt att texten i vissa stycken varit så juvenilt pretentiös att jag helt enkelt inte ville ta den i min mun.

Jag har i vilket fall som helst varit trogen epoken, dess ljudbild, samt originalets grundidéer så långt jag minns dem och så långt min påvra utrustning tillåtit. Mer åttiotal än så här kan jag nog inte göra en låt. Det finns samtidigt en sorts tragikomiskt vemod i detta försök till pretentiös depprock, nämligen att den text jag skrev som ung är närmast profetisk. Den skildrar en ensam gammal mans torftiga liv, ett liv som ligger obehagligt nära mitt eget. Det sorgligaste med denna sång är den ensamhet den skildrar, en inkapslad fundamental ensamhet som tycks följa mig vart jag går. Likväl finns det kraft i den här sången, liksom en och annan detalj kvar att antingen skratta åt, eller möjligen le lite vemodigt åt...

För hemsidan
20. Nånsin   21. I dina spår   22. Där ingenting är svårt   23. Underbar   24. Solen   25. När kommer du hem?   26. Mina älskade   27. Jag finns   28. Resa sig    29. Sommarvind   30. Fönstret mot gatan   31. Ode till ett okänt liv(mp3)

  Ode till ett okänt liv

  Man älskar, sårbar och naken
  Är ändå vaken, på vakt mot kärleken
  När ens kära mest börjar besvära
  undrar man vem som kan föra en hem
  Ödet och slumpen, den man väljer att bli
  bildar ett ode till ett okänt liv

  Så nära, sedan försvunnen
  bortrunnen, ett passerande regn
  Förtärd, förbrukad, förbrunnen
  Visdom blir vunnen, men vad är den värd?
  Alla förluster, all vår längtans tid
  utgör vårt ode till ett okänt liv

   Ett liv i den världen där all kärleken är
   där du ännu går runt, där du lever och lär
   där din lott är ett slott eller ändlös misär
   När ditt hjärta gett dig perspektiv
   finns ett ordlöst ode till ditt liv

  Jag sökte definitioner
  Sökte svar, om mig själv och min värld
  som om dofter, bilder och toner
  i miljoner beskrivs bara sådär
  som om ändamålet vore en teori
  och inte mitt ode till ett okänt liv

   Ett liv i den världen där de lyckliga bor
   men där lyckan ibland inte är vad man tror
   Den kan gå tyst intill dig i trasiga skor
   och försvinner sen i ett arkiv
   Hör mitt ode till allt okänt liv! [SOLO]

  Vid ebb låg en flaskpost i sanden
  Ingen fann den, vid flod flöt den iväg
  En pojke, hink och spade i handen
  gör sandslott på stranden. Havet tar dem - och hans steg
  Vågorna tar allting, allting som vi gjort
  En dag tar de dig. Det kan gå rätt fort

   Ett liv i den världen där legenderna finns
   men bland stordåd, hjältar och segrar som vinns
   står i skuggan de människorna som ingen minns
   Tunga huvuden och tunga kliv
   Hör mitt ode till allt osett liv

   Du behöver inga direktiv
   Gå i frid. - Under din korta tid:
   Lev ditt eget liv.

  ©2014 Peter Oltersdorf

Kommentar: Man har lärt känna sig själv, vet vem man är, har efter så här pass många år uppnått ett visst mått av självkännedom. Man har accepterat sig själv och sin plats i världen. Man vet vilka som står en nära, vilka man vill umgås med, vilka man kan lita på bland sina nära och kära. Man vet i stort hur världen fungerar, besitter ett mått av realism, är trygg i sig själv. Man vårdar sig själv och sina relationer, familjen.

Och så rasar hela skiten! Någon man trodde sig känna väl visar sig ha haft ett ytterst vidlyftigt sexliv utanför äktenskapet, någon som brukade höra av sig gör det inte längre, någon dör plötsligt och oväntat, någon som verkade ha ett harmoniskt liv sägs ha misshandlat/förgripit sig på sina barn. Eller så smyger sig ledan nästan omärkligt på: "Är detta verkligen allt? Ska inte livet innehålla mer än så här?" Kanske tar man sig en extra drink om kvällarna, kanske tittar man på snusk som man inte tittade på förut. Kanske vet man inte längre riktigt vem man är. Kanske har man aldrig gjort det. Kanske har man aldrig vetat något om de andra heller.

Kanske vet man helt enkelt inte ett jävla skit om någon eller något! Ser man ut i rymden så ser man inget slut, söker man istället inåt så finner man ingen riktig starpunkt. Man hittar liksom inte roten, allt tycks stå på lösan sand. Världen skakar, allt snurrar och man tar tag i dörrkarmen för att inte falla. Dörrkarmen lossnar och man faller i golvet med en duns. Man inser att man bor i ett fuskbygge. Man inser att man själv är detta fuskbygge. Man har tagit ett första stapplande steg.


Till(baks): 
1985  91  92  93  94  95  96  97  98  99  2000  01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 

Till registret

Mefistos Bröder Le Slip Shylock Lantmännen Payback
N Y T T  2 0 1 6    Till ett barn   N Y T T  2 0 1 6